Door de coronacrisis staat de sierteeltsector zwaar onder druk. Voor veel bedrijven is de afzet grotendeels weggevallen. De onzekerheid over hoelang het gaat duren is erg stressvol. Maar er is ook positief nieuws, zoals de vele initiatieven met het geven van bloemen en planten. Kijk naar de vele acties om bij ziekenhuizen en verzorgingstehuizen langs te gaan en het schenken van bloemen als aanmoediging of bedankje, aan iedereen die dat nodig heeft. De supermarkten en bloemenwinkels die open zijn merken dat mensen een bloemetje of plantje willen kopen.

Logisch. Zonder bloemen en planten is het kaal, leeg en ongezellig in huis. Juist in deze tijd geven bloemen de warmte die mensen nodig hebben omdat ze in zelf-quarantaine zitten. Bloemen staan symbool voor troost, plezier en aandacht voor je medemens in crisistijd.

Een voordeel zijn de gratis reclamecampagnes. Het hele jaar betalen wij mee aan dure campagnes met het gerberacollectief en via BBH, maar de coronacrisis helpt ons in één klap aan heel veel gratis exposure met bekende Nederlanders. Zoals de campagne ‘Samen tegen eenzaamheid’, waaraan rapper Ali B. en minister Hugo de Jonge in de landelijke media bekendheid geven door op Goede Vrijdag een bos bloemen uit te delen aan ouderen die alleen thuis zitten. Ook de actie van Jumbo die de klanten een ‘Heel Holland Helpt’ boeket aanbiedt, als ondersteuning van de bloemensector, is een positief gebaar.

Deze crisis biedt ook zeker kansen voor samenwerking in de sierteelt. Nog meer dan anders moet in collectief gedacht worden. De druk is hoog om samen uit de crisis te komen. Zelf heb ik ook saamhorigheid ervaren bij Glastuinbouw Nederland waar we met verschillende productgroepen samen strijden voor noodsteun.

Op de kwekerij bekijken we de situatie van dag tot dag en zijn we druk met onze mensen gezond houden. Toch is het juist nu belangrijker dan ooit om vooruit te kijken naar de periode na deze crisis. Maar een oude tegeltjeswijsheid is: ‘Ook tegenwind gaat liggen’. Dit zal ook opgaan voor de coronacrisis.

Ronald van Veen, gerberateler in De Lier