Op het moment van schrijven staan we aan de vooravond van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Overal in de media wordt er aandacht aan besteed, maar waar ze precies aandacht aan besteden is me niet duidelijk. Het gaat bijna altijd over de poppetjes en de vorm en nauwelijks over de inhoud. Wie het hardst schreeuwt en de ander zo zwart mogelijk neer kan zetten, krijgt de meeste aandacht. Bijna alle pogingen om het over de inhoud te hebben, stranden in geruzie en getwitter over de persoon en vorm. Triest.

Terwijl het wel ergens over gaat. Europa krijgt meer en meer macht. En of we nu willen of niet, we moeten er mee dealen en ons aanpassen om er meer uit te halen. Situaties zoals met het pulsvissen geven ook duidelijk aan dat wij Nederlanders toch lastig de internationale politieke onzin-discussies naar onze hand weten te zetten.

Ook op gebied van systemische middelen is een hele slag verloren. Kerststerren die in de winter op tafel staan, mogen niet meer met bij-onvriendelijke middelen worden behandeld. Wittevlieg rukt in rap tempo op en alternatieve middelen ter bestrijding zijn er niet of nauwelijks. Iedereen weet dat het gevolg is dat er meer moet worden gespoten met andere middelen, wat per saldo nadeliger is. Dit gebeurt nu ook bij de suikerbiet die last heeft van de bietenkever. Dergelijke zaken worden dus besloten door mensen in Europa, die mede worden gevoed door emoties van NGO’s en vaak keuzes moeten maken zonder enige kennis van zaken. Daarom moeten we heel zuinig zijn op Glastuinbouw Nederland en andere lobbyorganisaties.

Uiteraard geven deze besluiten naast bedreigingen ook kansen. Onlangs mocht ik een kijkje nemen in het Robohouse in Delft en werd daar aangenaam verrast door een startup van jonge gasten. Zij hebben er lol in gevonden om met minidrones motten en muggen te bestrijden en willen dat als service in de markt zetten. Als een soort vleermuis schiet het apparaatje op het ongedierte af en slaat deze definitief knock-out. Eigenlijk worden de beestjes vakkundig de nek omgedraaid, maar ssssstt, dat kunnen we maar beter niet zeggen tegenwoordig. Voor je het weet komt er een emotionele lobby op gang: Red-de-mot-van-zijn-noodlot.

Dieter Baas.
Perkplantenteler in Ens.

Gerelateerd