Vorige week werd de belangrijkste Latijns-Amerikaanse tuinbouwbeurs georganiseerd in Irapuato, Mexico. In de week dat Donald Trump werd verkozen als de 45e president van de Verenigde Staten, besprak Mexico haar tuinbouwtoekomst. Verrassend: de Mexicanen waren verre van geschrokken. “Welke president ze ook kiezen, ze zullen altijd (betaalbaar) voedsel nodig hebben. Het zal business as usual zijn”, was de meest gehoorde uitspraak.
In dezelfde week werden drie Jungle Talks webinars over de Mexicaanse tuinbouw georganiseerd. De plantaardige productie in Mexico voor de export is pas rond het jaar 2000 op gang gekomen en heeft sindsdien veel vooruitgang geboekt. Specialisten van ENZA Zaden, Hortimax en Plantanova – Horticonnect verwachten dat verzadiging van de (export)markt nog steeds ver weg is. Concurrentie van andere Latijns-Amerikaanse landen zal de positie van Mexico niet aantasten en in de tussentijd zal de concurrentiepositie van Mexico ten opzichte van Noord-Amerikaanse producenten alleen maar sterker worden, zo wordt verwacht.
‘De slapende reus’
De productie van bloemen en potplanten zal waarschijnlijk verbeteren als de sector beter wordt georganiseerd en de agrologistiek wordt verbeterd, zeiden Akiko en Xochipilli. Naast deze ontwikkelingen in de lokale markt, zal de export naar verwachting toenemen. Wanneer ‘de slapende reus’ wakker wordt is moeilijk te voorspellen. Maar gezien de geografische ligging van Mexico en de toenemende problemen in landen als Ethiopië, Ecuador en Colombia (veiligheid, politiek, hogere kosten, arbeid), zal er naar verwachting meer in exportgerichte sierteelt worden geïnvesteerd.
Agro Parks
Agro Parken in Mexico zijn in 2006 begonnen met de oprichting van Queretaro. In de afgelopen 10 jaar is duidelijk geworden dat Agro Parken vele voordelen kunnen bieden. Collectieve toegang tot water, energie en arbeid, maar ook tot de markt en lagere kosten voor de infrastructuur. Veiligheid is nauwelijks een probleem meer in een Agro Park. Freshmex, Wageningen Universiteit en United Farms waren daar heel duidelijk over. “Als je van plan bent om te investeren in de Mexicaanse tuinbouw (en waarom ook niet), doe het dan in een Agro Park.”
De Jungle Talks webinars over de Mexicaanse tuinbouw hebben veel informatie opgeleverd over de groenteteelt, de sierteelt en de Agro parken in een land dat jaarlijks groeit met 1,200-1,500 hectare medium/hightech kassen per jaar. De sessies zijn beschikbaar op www.jungletalks.com (Engels gesproken).
Bron: Jungle Talks, beeld: Irapuato Trade Fair