Van 19 tot en met 21 april 2017 reizen bedrijven uit de Greenport Westland Oostland op uitnodiging van de burgemeester van Lansingerland naar de grootste Agri-Expo van China. Burgemeester Van de Stadt van de gemeente Lansingerland is door de burgemeester van Shouguang, de grootste glastuinbouwgemeente van China, gevraagd om een Nederlandse Greenport Handelsdelegatie naar China te leiden.

De gemeente meldt dat zich al veel bedrijven hebben aangemeld, ook uit andere sectoren. Er is echter nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De Shouguang Agri-Expo trekt jaarlijks meer dan 2 miljoen bezoekers, waarvan 1 miljoen business-to-business.

Eregast bij de opening

De gemeente Lansingerland is naast delegatieleider ook eregast tijdens de openingsceremonie van de beurs. Burgemeester Pieter van de Stadt: “Dankzij onze uitstekende banden met Shouguang en de Expo-organisatie krijgen we de beschikking over een heus Holland Paviljoen van 4.000 m2. Onze bedrijven mogen daar gratis hun bedrijfsstand neerzetten. Ook de gemeente Lansingerland en de Nederlandse Ambassade krijgen ieder een gratis eigen stand.” Het Lansingerlandse bedrijf Anthura gaat de zogenoemde ‘Flower Exhibition Area’ in het Holland Paviljoen inrichten. In totaal is er plek voor 40 Nederlandse bedrijven.

Economische banden

De gemeente Lansingerland en ondernemers binnen haar grenzen hebben zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de meest innovatieve glastuinbouwgemeentes van de wereld. Belangrijk daarin waren de intensieve lobby vanuit de gemeente, de economische stedenband met Yangling, de activiteiten van Lansingerlandse bedrijven in China en de komst van het eerste Chinese productiebedrijf van Europa (Shouguang Vegetable Industry Holding Group) naar Berkel en Rodenrijs. Pieter van de Stadt: “Na jarenlange intensieve overheidscontacten met China is het nu tijd voor ons bedrijfsleven om te oogsten.”

Intensieve matchmaking sessie

Wethouder Abee van de gemeente zal tijdens de reis voorafgaand aan intensieve matchmaking sessies een presentatie verzorgen over de Nederlandse Greenport in het algemeen en de Lansingerlandse in het bijzonder. Wethouder Economische Zaken Abee: “Ik heb gezien hoe belangrijk het is in China om als overheid je bedrijfsleven actief te ondersteunen in hun contacten en een goed informeel netwerk op te bouwen. Dat kost veel tijd en inzet maar is echt nodig om tot succesvolle resultaten te komen. Wij openen de deuren waarachter serieuze Chinese bedrijven zitten die interessant zijn voor ons bedrijfsleven om zaken mee te doen.” Tijdens de meerdaagse matchmaking sessies worden de Nederlandse bedrijven proactief in contact gebracht met Chinese counterparts.

Bron: gemeente Lansingerland. Foto: Shouguang Agri-Expo.

Gerelateerd