In vier jaar tijd is de exportwaarde van kassen naar Rusland gestegen van zeven miljoen naar 79 miljoen euro. De export van groenten, fruit, bloemen en planten is juist gedaald in diezelfde periode. Groenten en fruit ging van 110 miljoen naar 75 miljoen euro. Bloemen en planten daalde van 238 miljoen naar 128 miljoen euro.

Die daling van tuinbouwproducten is voor een belangrijk deel veroorzaakt door de boycotmaatregelen van 2014, zo meldt het CBS vandaag. Deze hebben de Nederlandse landbouw en de voedingsmiddelenindustrie direct geraakt. Bovendien hadden Nederlandse kwekers tussen 2013 en 2016 vooral last van de duurdere euro en de economische krimp in Rusland.

Export naar Rusland

De totale Nederlandse export naar Rusland is in de eerste zeven maanden van 2017 wel toegenomen naar bijna 3,2 miljard euro. Dat is 35 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De export van producten van Nederlandse makelij groeide met 40 procent tot 2 miljard euro. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste exportcijfers. Ondanks de groei is de exportwaarde van goederen nog altijd 20 procent lager dan in 2013.

Meer kassen en machines

Een belangrijke toename van de export was er voor leveranciers en producenten van tuinbouwkassen en landbouwmachines. Ten opzichte van 2013 zagen zij hun export juist toenemen. De export lag respectievelijk 71 en 39 miljoen euro hoger dan in dezelfde periode van 2013.

Bron: CBS. Foto: Debets Schalke.

Gerelateerd