Nederlandse groenten komen door de voedselboycot Rusland niet meer in, maar de Nederlandse kassenbouwers gaan er steeds vaker naartoe, meldt het AD. Onder meer Dalsem, Certhon, KUBO en VB Group realiseren er tientallen hectares hightech kassen. “De president gooit het land dicht, maar de Russen willen toch hoogwaardige producten. Daarom gaan ze het zelf verbouwen.”

“De Russen willen zelf hun eigen producten kweken en gaan dat de komende jaren nog veel meer doen”, zegt Dave Fennema, technisch directeur van Dalsem. ,,In het buitenland doen wij veel zaken met investeerders en die willen de beste kassen. Nederland is koploper in de wereld op het gebied van hightech glastuinbouw en daarom oriënteren potentiële investeerders zich hier.”

Kassenbouwer Dalsem uit Den Hoorn heeft net de eerste fase, 20 hectare, van het enorme project van Agro-Invest in de Russische regio Kaluga afgerond. Het bedrijf is niet alleen verantwoordelijk voor het bouwen van de kassen, maar ook voor de technische ruimten, kantoren en alle logistieke voorzieningen.

Het hele project is in totaal bijna 120 hectare groot. Kaluga ligt op circa 300 kilometer van Moskou en richt zich op de teelt van onder meer tomaten, komkommers en sla. Het doel van Rusland is in de toekomst zelfvoorzienend te worden als het gaat om de productie van groenten.

Supermarktketens

Certhon legt op dit moment de hand aan een megaproject van 40 hectare voor Magnit, de grootste food retailer in Rusland. “We hebben vorig jaar voor 60 hectare aan kassen gebouwd in Rusland”, zegt woordvoerder John Lagerwerf. “We maken daar dan vooral gebruik van lokale partijen. Ons voordeel is dat we alles in huis hebben, van kassenbouw tot water en elektriciteit. En met onze agronomische afdeling hebben we plantkennis in huis, zodat we ons project perfect op de teelt kunnen afstemmen.”

Het principe ‘local-for-local’ wordt in veel landen, waaronder ook Rusland, steeds belangrijker, weet Robert Marks van VB Group. “We hebben er een aantal grote projecten gebouwd, onder meer voor een supermarktketen die zelf wil gaan produceren voor de eigen verkoop. De president gooit het land dicht, maar de Russen willen toch hoogwaardige producten. Daarom gaan ze het zelf verbouwen.”

KUBO uit Monster verwacht dat er het komend jaar circa 200 hectare aan kassen in Rusland wordt gerealiseerd. “Wij hebben elk jaar wel een aantal projecten in Rusland”, zegt Henk van Tuyl. “Van kassen wordt een prioriteit gemaakt door de regering.”

Bron: AD. Foto: Dalsem.