Onlangs meldde Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs een uitbreiding van het assortiment vangplaten. Rick van der Pas, Sales en Productmanager bij het bedrijf, legt uit welke ontwikkeling schuilt gaat achter de hulpmiddelen om plaagdieren te monitoren en af te vangen. Na de overname van een Engels familiebedrijf is een aparte buisinessunit opgezet voor deze producten.

“Vangplaten en rollertraps behoren al tientallen jaren tot ons assortiment en zijn voor ons ‘serious business’”, vertelt Rick van der Pas. De Horiver vangplaat is een oude bekende, die door de jaren heen is geëvolueerd.
Twee jaar geleden deed zich de kans voor het assortiment uit te breiden door de overname van een Engels familiebedrijf uit Kimpton, leverancier van voornamelijk rollertraps. Door de groei van de markt liep dit bedrijf aan tegen haar maximumcapaciteit. Uitbreiding zat er niet in, vanwege de leeftijd van de eigenaar en gebrek aan opvolging. Daarom kwam met de nodige zorgvuldigheid, met respect voor de Engelse medewerkers, een overname tot stand.

Op transport

Er werd een productieruimte gereed gemaakt en Koppert haalde de machines naar Nederland. Een team van in Engeland opgeleide medewerkers bracht de productie weer op gang. De goede, degelijke machines moesten aangepast worden aan de Nederlandse situatie.
In twee jaar tijd heeft een eigen team de functionaliteit en efficiëntie van de machines verder verbeterd. Bovendien lukt het om meer productie te draaien door middel van een efficiëntere aanpak. “We hebben de productielijnen dusdanig verbeterd dat de kwaliteit en continuïteit is geborgd”, vertelt Van der Pas, die bij de operatie betrokken was.

Meer variatie

De opzet van deze nieuwe businessunit heeft er ook toe geleid dat er meer onderzoek wordt gedaan naar monitoring en afvangen van plaagdieren. “We hebben onderzocht hoe de nieuwe in huis geproduceerde vangplaten zich verhouden tot onze klassieke Horiver vangplaten. Kwalitatief zijn ze goed, maar welke nieuwe eigenschappen kunnen we ze meegeven? De Horiver is nog steeds ons paradepaardje, een allrounder waarmee je meerdere plaaginsecten kunt vangen, maar er is meer mogelijk.”
Daarom werd het assortiment vangplaten uitgebreid. Zo is er onderzoek gedaan naar folies en lijmsoorten. De kleur van de folie is bepalend voor de aantrekkingskracht die deze heeft op plaagdieren. Het gaat verder dan blauw voor trips en geel voor wittevlieg. “Insecten zien zelfs kleine nuanceverschillen tussen kleuren die wij met het menselijk oog niet kunnen waarnemen. We kunnen vangkaarten ontwikkelen die bepaalde soorten aantrekken.”

Natte en droge vangplaten

Ook de lijmsoorten zijn onder de loep genomen. Zo zijn er natte en droge vangplaten, afhankelijk welke lijmsoorten zijn gebruikt. Je zou zeggen dat een droge plaat (denk aan de lijm op een post-it) insecten minder goed vasthoudt, maar het tegendeel is waar. Dergelijke platen zijn erg gebruiksvriendelijk.
“Doordat we een deel van de productie nu in eigen huis doen neemt de kennis toe”, legt Van der Pas uit. “Je kunt wel zeggen dat door de overname de ontwikkeling van vangmaterialen toeneemt. We kunnen nu onze klanten ook helpen en maatwerk bieden. En dat is belangrijk, want monitoren en afvangen is de basis voor gewasbescherming.”

Tekst: Pieternel van Velden