Greenhouse Marketeers gaat de footprint van World Horti Center in Naaldwijk berekenen. Het bedrijf brengt daarbij niet alleen in kaart wat de milieu-impact van het innovatiecentrum is, maar doet ook aanbevelingen voor verbeteringen. Bovendien gaat World Horti Center haar volledige CO2-uitstoot compenseren.

Het bedrijf dat de CO2-uitstootberekening doet, is samen met Fair Flora en Bamboo Village Uganda sinds januari dit jaar gevestigd in het World Horti Center. De drie organisaties vormen een duurzame driehoek binnen de glastuinbouw door de footprint van bedrijven te berekenen, te verbeteren, te compenseren én te vermarkten.

Trots

World Horti Center is niet de eerste partij die gebruik maakt van de diensten van ‘de duurzame driehoek’. De drie bedrijven voerden eerder al hun diensten uit voor de telers van Fair Flora, waaronder Fachjan, Tesselaar Alstroemeria en Ubink. Oprichter en directeur van Greenhouse Marketeers Henri Potze geeft aan trots te zijn op de samenwerking met World Horti Center. “Het is een prachtig project waar wij met veel enthousiasme mee aan de slag gaan.”

Trigger tot verbetering

Mark Zwinkels, directeur van World Horti Center, laat weten eveneens blij te zijn met het project. “Bij de bouw van World Horti Center hebben we rekening gehouden met de meest duurzame toepassingen door gebruik van duurzame bouwmaterialen, zoals recyclebaar dubbel glas en zeer isolerend stegdoppelplaat dat 40 procent licht en warmte reduceert. Ook is het gebouw voorzien van vloerverwarming- en koeling die aangesloten zijn op een warmtepomp. Door onze footprint te laten berekenen, krijgen we inzicht waar we nu staan en willen wij onszelf tegelijkertijd triggeren om nog beter, slimmer en duurzamer te werken.”

Deadline voor verduurzaming

Nadat de verbeterpunten voor de footprint van World Horti Center in kaart zijn gebracht, is het streven om deze binnen een jaar door te voeren. Een jaar na de eerste inventarisatie van de footprint van World Horti Center vindt namelijk opnieuw een berekening plaats van de CO2-uitstoot van het innovatiecentrum. Voor die tijd wil de opdrachtgever zijn footprint al hebben verkleind. “Wat ons betreft is het geen vraag of duurzaamheid een belangrijk thema is. Daarom willen wij er proactief mee aan de slag gaan”, aldus Zwinkels.

Compenseren

World Horti Center grijpt de gelegenheid aan om de eigen CO2-uitstoot te compenseren. In samenwerking met Bamboo Village Uganda wordt plant het innovatiecentrum bamboe om de milieu-impact van het innovatiecentrum volledig te neutraliseren. Bamboo Village Uganda is opgericht met het doel om zowel armoede als klimaatverandering te bestrijden. Door het planten en laten groeien van bamboe wordt CO2 uit de lucht geabsorbeerd, waardoor er minder koolstofdioxide in de atmosfeer terecht komt. Zo gaat het bamboebos de opwarming van de Aarde tegen.

Gerelateerd