De Vlaamse biologische glastuinder Koen van Hauteghem heeft een goed jaar erop zitten. Qua paprika en tomaten was het een topjaar met goede volumes, kwaliteit en prijszetting. De komkommers waren iets minder. “Vooral in de tweede teelt hadden we veel problemen met meeldauw en hebben we een maand eerder moeten ruimen”, vertelt de teler die recent een e-ketel in gebruik nam.

Koen van Hauteghem, die met 2 ha glas tot de grootste biologische glastuinders van België behoort, kijkt met een tevreden gevoel terug op 2024. Sinds enkele weken is zijn kas leeg en momenteel is hij volop in voorbereiding om de kas klaar te leggen voor het nieuwe seizoen. “De compost is uitgestrooid en we zijn nu aan het frezen”, vertelt de teler uit Zwijndrecht, nabij Antwerpen. Op 19 december gaan de paprikaplanten in de grond.
Van Hauteghem teelt op 5.000 m² paprika, 5.000 m² komkommer en 10.000 m² tomaten en roteert elk jaar om zijn grond gezond te houden. De komkommers heeft hij dit jaar al in september geruimd, 4 weken eerder dan gepland. “We hadden veel problemen met meeldauw en het was niet meer de moeite om verder te telen”, verklaart de Vlaming die ook van collega’s hoorde dat het een moeilijk komkommerjaar was.

Meer snoeptomaten

Over de paprika en de tomaten is hij dan weer erg tevreden. “Het was zeer goed qua volume, kwaliteit en prijsvorming.” Waar elders in de paprikateelt wat wortelproblemen speelden, heeft het biologische bedrijf ook daarvan geen hinder ondervonden. “We hadden hooguit wat problemen met bladluis tegen het eind van het seizoen, maar dat is gebruikelijk. Als de dagen korten, worden de biologische bestrijders van de bladluis wat minder actief.
Ondanks de problemen met de komkommers zal de teler ook volgend jaar dezelfde oppervlaktes aanhouden. Wel wil hij meer inzetten op kleine tomaten, kerstomaten. Dat heeft te maken met een recente investering in een verpakkingsmachine. “Om deze te laten renderen, is het wel nodig om een bepaald volume snoeptomaten te hebben.”

Energie weer een zorgenkind

Omdat Van Hauteghem een groot deel van zijn productie op voorhand verkoopt, maakt hij zich minder zorgen over de afzet voor volgend jaar. Energie is dan wel weer een zorgenkind. “Voor volgend jaar hebben we een groot deel van het gas vastleggen, maar de gasprijzen zijn al een tijd weer hoog waardoor we nog niet alles hebben kunnen vastleggen voor de komende jaren. Dat is wel iets dat we met spanning volgen.”
Om de energiekosten op zijn bedrijf meer onder controle te krijgen, investeerde hij recent in een e-ketel. “Als de stroom op de onbalans negatief is, kopen we elektriciteit in om met de e-ketel te verwarmen”, aldus de ondernemer die op termijn overweegt een tweede exemplaar aan te schaffen. “Maar we willen het nog even aanzien. Deze e-ketel staat er nog maar twee weken en we kunnen nog weinig zeggen over de prestatie.”

Tekst en beeld: Jerom Rozendaal