In de eerste week van oktober heeft een grote delegatie van Tuinbouw Jongeren Oostland een inspirerend bezoek gebracht aan het bekende Zuid-Spaanse groentegebied van Almería.

De nieuwe voorzitter van TJ Oostland, Stefan Hendriks, zorgde samen met Sebastiaan Breugem voor de organisatie van de excursie. In het teeltgebied, dat vanwege de plastic kassen vaak oneerbiedig ‘El Mar Plastico’ wordt genoemd, bezochten de leden onder andere teeltbedrijven van lelies, potplanten, paprika’s en tomaten. Daarnaast werd een bezoek gebracht aan de imposante groenteveiling CASI en het lokale veredelingsstation van Bayer (zie foto). “Het was een zeer interessante excursie”, zo kijkt Hendriks terug. “Opvallend waren de schaalgrootte van het gebied en de professionalisering die de telers de afgelopen jaren hebben doorgevoerd.”

Wittevlieg

Wel werd al direct duidelijk welk probleem er momenteel speelt in het Spaanse tuinbouwgebied: wittevlieg. “Willen ze concurrerend zijn met de rest van Europa, dan zal Almería hier naar de toekomst toe zeker een oplossing voor moeten vinden. Wat verder opviel was het contrast tussen het toch wat rommelige aanzicht van het omliggende terrein rondom de plastic kassen en de verzorgdheid van het gewas en teeltsysteem in de kas.”
Wegens het succesvolle programma en het grote enthousiasme van de participanten wordt er door het bestuur van TJ Oostland gekeken naar de mogelijkheden van een studiereis naar een andere bestemming volgend jaar.

Tekst: Roger Abbenhuijs.

Gerelateerd