Tomaat is een belangrijk voedingsproduct waarbij de ontwikkeling van methoden voor kwaliteitsbeoordeling van groot belang is. Bij Wageningen University & Research kunnen we met behulp van zichtbare en nabij-infrarood (NIR) spectroscopie het suikergehalte, de zuurgraad en zelfs de smaak niet-destructief schatten met behulp van chemometrische methoden.

In het geval van reflectiespectra, rijst de vraag hoeveel van het inwendige van de tomaat bijdraagt ​​aan de gemeten spectra. In het kader van een masterthesis is een experiment uitgevoerd met vier verschillende soorten tomaten. Ze werden in verschillende diktes gesneden en afgebeeld op een witte en een zwarte achtergrond. Spectrale beelden werden opgenomen met zichtbare en NIR spectrale camera’s.

Licht dringt tot 20 mm tomaten in

Op deze manier werd de relatie tussen de golflengte en de lichtpenetratiediepte bepaald. De resultaten laten zien dat bij golflengten tussen 600 en 1.100 nm licht de tomaten tot 20 mm doordringt. De relatie volgt de wet van Lambert-Beer. Deze resultaten helpen bij de interpretatie van chemometrische modellen op basis van reflectie (beeldvormende) spectroscopie.
Financiering kwam van KB-programma 37 ‘Gezonde & Veilige Voedselsystemen’ van Wageningen University & Research en Stichting TKI Tuinbouw Uitgangsmaterialen binnen het project Fresh on Demand.

Tekst: Gerrit Polder