Kies je voor een andere teelt, omdat een allergie jou het leven zuur maakt? Voor paprikateler Daniël van den Burg was dat een no-go. Hij wilde van de allergie af en wel zo snel mogelijk. Dankzij de NAET-methode is hij nu al vier jaar vrij van symptomen en kreeg hij zijn energie terug.

Daniël van den Burg teelt op 2,3 ha groene paprika’s in Berkel en Rodenrijs. Dat doet hij inmiddels al zo’n twintig jaar en daar wil hij zo lang mogelijk mee doorgaan. Het plezier waarmee hij in zijn gewas werkte ging er behoorlijk vanaf toen hij rond zijn twintigste een allergie ontwikkelde. “Dat begon met kleine irritaties”, legt hij uit. “Als ik in de kas aan het werk was, kreeg ik al snel dikke ogen en last van mijn neus. Met een neusspray, zoals bij hooikoorts, hield ik me op de been.”

Hij hield stug vol, maar merkte dat hij onnatuurlijk vaak moe was. Dat brak hem op. Overstappen op een andere teelt wilde hij niet. Goede raad was duur. Via-via kreeg hij het adres van acupuncturist Jan Koppenberg in Leidschendam. Onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ nam hij eens poolshoogte. “Aanvankelijk geloofde ik er niet zo in, maar ik greep iedere mogelijkheid aan om ervan af te komen.”

Allergie Eliminatie Techniek

Koppenberg studeerde geneeskunde en volgde de opleiding tot huisarts. Na een opleiding tot acupuncturist en verdieping in kruidenkunde startte hij in 2003 een eigen praktijk. Daar beoefent hij acupunctuur en past de NAET-methode (Nambudripad’s Allergie Eliminatie Technieken) toe die is ontwikkeld in de jaren tachtig van de vorige eeuw in de VS. De behandelaar combineert daarbij elementen van TCM (Traditional Chinese Medicine), kinesologie (bewegingsleer) en chiropractie.

“Bij een allergie reageert het lichaam op een stof die in principe niet gevaarlijk is. Het lichaam is uit balans. Eigenlijk resetten we het lichaam, zodat het energiesysteem weer functioneert”, legt Koppenberg uit. Hoewel in dit geval paprika de veroorzaker leek te zijn, testte de behandelaar alle bekende stoffen waar mensen een allergische reactie voor kunnen ontwikkelen.

Acupressuurpunten

Die test bestaat uit het vasthouden van een capsule waarin zich de allergene stof bevindt. De patiënt moet met de capsule in zijn hand weerstand geven met zijn arm. Zodra er een stof tussen zit waarvoor hij gevoelig is, dan verliest hij zijn kracht. “Heel vreemd dat je arm op het ene moment heel sterk is en op het andere moment niet”, ervaarde Van den Burg.

De behandelaar vroeg aan de paprikateler ook plantendelen mee te brengen, zoals blad, bloem, vruchten en stengel. Na het testen van de algemene stoffen en capsules met plantendelen startte hij de behandeling. Deze bestond uit het vasthouden van capsules, waarna hij via acupressuurpunten de balans in het lichaam herstelde. De paprikateler mocht vervolgens 25 uur niet in contact komen met de desbetreffende stof, door deze niet te eten of in de kas te komen.

Resetten

Na een jaar van behandelingen gebeurde het ongelofelijke. Langzaamaan kon de paprikateler het gebruik van medicijnen afbouwen en weer probleemloos handelingen in het gewas doen. Van den Burg: “Ik geloofde eerst niet dat dit mogelijk was, maar ik kreeg mijn energie terug. Inmiddels vier jaar later is de allergie niet meer teruggekomen en doet hij zijn gewashandelingen weer met plezier. En het allerbelangrijkste: hij kreeg zijn energie weer terug. “Ik weet ook niet hoe je dit precies moet omschrijven. Noem het maar uitschakelen of resetten.”

Op herhaling hoeft hij niet. Van zijn excursiegroep kreeg hij de tip om zijn ervaring met anderen te delen. Het kan mensen die een allergie ontwikkelen voor dit gewas of met andere allergieën helpen. “En daar ben ik het helemaal mee eens”, stelt hij.

Tekst en beeld: Pieternel van Velden.

Gerelateerd