Met het recente verbod op pymetrozine (Plenum en Tafari) is de bestrijding van bladluis in de glastuinbouw een grote uitdaging. Dit jaar is bij Wageningen University & Research een nieuw project gestart, gericht op het verbeteren van de biologische bestrijding van bladluis in zowel de groenten- als sierteelt.

Het idee is om heel gericht te kijken hoe de verschillende natuurlijke vijanden van bladluis elkaar kunnen aanvullen op basis van complementaire eigenschappen.

Bestrijdingscapaciteit

Nieuwe bestrijders kunnen bijvoorbeeld aanvullend werken als ze actief zijn op andere momenten van de dag/nacht, op andere plekken in het gewas, bij andere temperaturen of als ze zich beter handhaven bij kleinere bladluishaarden. Het doel is om uiteindelijk stabielere ecosystemen in kassen te ontwikkelen met meer bestrijdingscapaciteit van bladluis.

Het project loopt vier jaar met financiering van het ministerie van LNV, Stichting KijK, de gewascoöperaties paprika, komkommer en roos en de bedrijven Koppert Biological Systems, Viridaxis en Bioplanet.

Tekst: Gerben Messelink