Op de HortiContact in Gorinchem introduceerde Svensson een nieuw klimaatscherm: HARMONY 1315 O FR. Het is speciaal ontwikkeld voor belichte tomatenteelten, maar is ook geschikt voor andere vruchtgroenteteelten.

Kenmerkend voor het zomerscherm is de hoge licht- en luchtdoorlatendheid. Het zorgt in gesloten toestand voor een lichte schaduwwerking (13% bij direct licht) en hoogwaardig diffuus licht. Hierdoor komt het licht ook in de diepere bladlagen, waardoor de hele plant actief blijft bijdragen aan de fotosynthese.

Plantstress voorkomen

Het nieuwe klimaatscherm is speciaal ontwikkeld om plantstress en kwaliteitsproblemen in de zomer te voorkomen. Proeven in het Improvement Centre hebben uitgewezen dat tomatenplanten op een extreem zonnige dag een lagere en egalere planttemperatuur hebben en minder hoeven te verdampen onder het zomerscherm. Het waterverbruik ligt dan lager, waardoor uiteindelijk de wortelkwaliteit in de mat beter blijft.
Naast het temperen van hete zomerdagen kan het zomerdoek ook ’s nachts goede diensten bewijzen. Zo kan te sterke afkoeling van de kop van de plant in de nacht worden voorkomen, terwijl de afkoeling van de kas niet wordt geremd. Dat is te danken aan de open structuur, waardoor het zorgt voor ruim voldoende luchtuitwisseling.

Extreme zomers

Met het nieuwe klimaatscherm speelt Svensson onder meer in op het veranderende teeltplan van belichtende tomatentelers. Belichtende tuinders gaan steeds vroeger planten, soms al in augustus of zelfs in juni. Kleine planten hebben het dan zwaar te verduren door de hoge instraling en temperatuur. In deze periode kan het klimaatscherm prima worden gebruikt om de plant in balans te houden. Tegelijk wordt het arbeidsklimaat verbeterd. Bovendien maakt het krijten of coaten overbodig. Hoewel de zomer van 2018 uitzonderlijk warm was, waarschuwen klimaatdeskundigen dat extreme zomers vaker zullen optreden, wat de investering op langere termijn zeker rechtvaardigt, aldus het persbericht.