Bij anthurium valt elk jaar rond deze tijd te zien dat het nieuwe blad snel uitbleekt. De nieuwe bladeren zijn bleker dan het oudere blad, en vaak chlorotisch. Ook is te zien dat bladeren of bladdelen die beschaduwd zijn, doordat ze (deels) onder een ander blad staan, wel groen zijn en niet chlorotisch. Te veel direct licht in combinatie met een te hoge bladtemperatuur is de oorzaak.

In deze tijd van het jaar kan de instraling erg hoog zijn. Afgelopen week zijn alweer waarden gemeten van meer dan 850 W/m² instraling. Het is dan ook belangrijk om de schermdoeken op tijd te sluiten.  Sluit daarom het energiedoek al bij circa 250 – 275 W/m². Wanneer er ook nog een foliescherm aanwezig is, kun je als teler het energiedoek bij circa 300 W/m² sluiten. Het (zonne-)scherm kan dan vanaf circa 325 tot 350 W/m² in stappen gesloten worden (modulerend). Let er verder op dat op half-bewolkte dagen het energiedoek midden op de dag niet meer openloopt, wanneer dit eenmaal dicht is.

Te laat sluiten

Met name half bewolkt weer is gevaarlijk. Als de zon doorbreekt ben je altijd te laat met het sluiten van het doek, en loopt de bladtemperatuur binnen enkele minuten op tot ver boven de 30ºC. Streef er juist naar dat de bladtemperatuur niet oploopt boven 27ºC, en dat de momentane PAR (fotosynthetisch actieve straling) onder 325 – 350 micromol blijft.
Door wat eerder te schermen komen de PAR-sommen misschien wel wat lager uit, maar als het blad dan goed groen blijft, weet je in elk geval zeker dat de plant dit PAR-licht heeft kunnen benutten. Bladverbleking en chlorose is een duidelijk teken dat je qua licht en/of bladtemperatuur te ver bent gegaan, en dat de plant het beschikbare PAR-licht niet optimaal heeft kunnen benutten.

Rood-bruin blad

Op dit moment zien we bij diverse cultivars rood-bruin blad ontstaan en rode nerven in de bloemen. Dit komt door anthocyaan-vorming. In de afgelopen weken is op alle bedrijven een aanzienlijk lagere stooktemperatuur aangehouden dan normaal, vanwege afzetproblemen door het coronavirus. Vaak liggen de stooktemperaturen nu rond 18-19ºC, terwijl normaal in deze periode van het jaar de stooktemperatuur vaak op 22ºC of hoger ligt. Daarnaast was het zeer helder weer met, tot voor kort, koude nachten.
De combinatie van lage kastemperaturen, met veel uitstraling, leidt tot lage blad- en bloemtemperatuur, waardoor anthocyaan-vorming optreedt. Bij cultivars als Pistache leidt dit tot donkere bloemen, die vaak goed gewaardeerd worden. Bij Midori zie je rode nerven, wat juist ongewenst is. Voorkom ongewenste effecten, door al enkele uren voor zonsondergang het schermdoek te sluiten (2 tot 2,5 uur voor zonsondergang). Hiermee voorkom je te sterke afkoeling van de bloemen, als gevolg van uitstraling.

Tekst en beeld: Gert Benders, Tuinbouwadviesbureau Van der Ende