In december heeft het Japanse bedrijf Panasonic een robot gedemonstreerd die tomaten kan plukken. Volgens Panasonic kan de robot de zachte rode vruchten plukken met een snelheid van ongeveer 10 per minuut, of een tomaat elke zes seconden.

Hoewel de snelheid op dit moment niet hoger ligt dan wanneer een mens dezelfde taak uitvoert, kan de robot de efficiëntie van de mens verbeteren omdat hij continu kan werken. Dit betekent dat hij in nachtdiensten en vakanties doorwerkt en geen ziekteverzuim heeft of vakantiedagen opneemt.

Speciale eind-effector

De nieuwe robot van Panasonic werkt volgens een combinatie van camera, bereikbeeldsensor en kunstmatige intelligentie. Het betekent dat hij herkent welke tomaten rijp genoeg zijn om te worden geplukt. Hiervoor is een speciale ‘eind-effector’, het uiteinde van de robotarm, ontwikkeld die de positie, kleur en vorm van tomaten scant en herkent. Vervolgens voert de robot een nauwkeurige pluk-en-vangtechniek toe om elke tomaat van de tros in de opvangbak te verplaatsen. Maar dat dit nog niet altijd goed gaat, tonen de laatste seconden van de video.

Marktintroductie is onbekend

De robot kan over een (buis)rail rijden, zodat hij stap voor stap langs alle tomatenplant beweegt. Panasonic heeft tot nu toe alleen de oogstrobot gedemonstreerd. Het bedrijf heeft nog geen aankondiging gedaan voor wat betreft het tijdstip waarop de robot marktrijp is of wat hij moet gaan kosten. Maar omdat hij nu wordt gedemonstreerd kan het betekenen dat de toepassing in proefprojecten de volgende stap zal zijn.

Parallel met aardbeiplukrobot

Volgens insiders vertoont de robot van Panasonic parallellen met een robot die het Belgische ingenieursbureau Octinion ontwikkelde (zie video 2). Hun product kan bepalen wanneer aardbeien rijp zijn en ze vervolgens plukken zonder schade aan te richten. Panasonic heeft naar verluidt al enige tijd aan zijn tomatenplukrobot gewerkt. In die periode is het bedrijf erin geslaagd de snelheid en nauwkeurigheid van de arm van de robot aanzienlijk te verbeteren. Daardoor plukt hij de tomaten niet alleen sneller maar ook op een manier die de minste schade veroorzaakt.

Bron en foto: Panasonic en DigitalTrends.com