De Priva Deleafing Robot is een grote kanshebber voor de GreenTech Innovation Award 2016. Het is de eerste robot ter wereld die een economisch verantwoord alternatief biedt voor het handmatig verwijderen van bladeren in tomaten.

In de teelt van groentegewassen zoals tomaat, komkommer en paprika zijn gewashandelingen een belangrijk onderdeel van de arbeidskosten. Robotica biedt het perspectief om de arbeidskosten te verlagen en de bedrijfsvoering nog beter beheersbaar en voorspelbaar te maken. Al meerdere jaren is Priva samen met een groep Nederlandse tomatentelers bezig om een robot te ontwikkelen die zelfstandig en economisch rendabel het blad van tomatenplanten kan verwijderen. Een vervelende, arbeidsintensieve klus, waar lastig personeel voor te vinden is.

Praktische toepasbaarheid

De afgelopen decennia zijn er al veel demonstratieprojecten uitgevoerd. Die hebben echter niet geleid tot economisch rendabele producten. Veelal omdat de snelheid en de kwaliteit van de handelingen achterbleef bij de prestatie van mensen. Bij de ontwikkeling van deze robot is veel zorg besteed aan de praktische toepasbaarheid. De nauwe betrokkenheid van een grote groep telers is daarbij essentieel gebleken: alleen zij kunnen de bruikbaarheid van de robot goed beoordelen.

Vision-technieken

De robot moet in staat zijn om planten en bladeren te herkennen. Daarvoor wordt onder andere gebruik gemaakt van camera’s en slimme rekentechnieken (vision-technieken). Omdat elke plant verschillend is en ook de lichtomstandigheden waaronder de robot moet werken steeds wijzigen, worden de modernste vision-technieken toegepast. Als er een blad is gevonden, wordt dat met een speciale op een robotarm gemonteerde knipper verwijderd. Deze knipper moet compact zijn om makkelijk door het gewas te kunnen bewegen. Verder is het belangrijk dat de knipper goed bestand is tegen vervuiling en de inwerking van sappen van de tomatenplant.

Dag en nacht inzetbaar

‘Dankzij de toepassing van vision-technieken kan de robot snel en precies de positie van de bladeren bepalen en is de snelheid nu op een rendabel niveau’ aldus Ronald Zeelen, manager Innovation & Research bij Priva. De robot haalt niet de snelheid van een ervaren medewerker, maar compenseert dat doordat deze dag en nacht inzetbaar is.
De tweede GreenTech Innovation Award voor het meest innovatieve product of oplossing wordt uitgereikt tijdens de opening van de GreenTech in Amsterdam op 14 juni 2016. Category Awards worden uitgereikt in drie categorieën: production, equipment en automation solutions. Eén van deze drie winnaars wordt verkozen als overall winnaar.