De drie genomineerden voor de HortiContact Innovatie Award 2022 zijn bekend gemaakt: Broekhof Verpakkingen, PATS-drones en Signify. De winnaar van de award wordt op dinsdag 10 mei om 14.30 uur bekend gemaakt op de eerste beursdag van HortiContact.

Negentien innovaties werden door standhouders vooraf aangemeld bij de organisatie. Uit de inzendingen zijn nu drie innovaties genomineerd

Plastic is oneindig te recyclen

Plastic bloemenhoezen en krimpfolie belanden nog te vaak in de verbrandingsoven. “Zonde, want dit materiaal is oneindig te recyclen. Het is gemaakt van 100 procent gerecycled materiaal dat afkomstig is van plasticafval uit de horti-sector” vertelt Suzanne Hiddink, Marketing Manager bij Broekhof Verpakkingen.
Het plastic afval wordt ingezameld bij bloemverwerkers door heel Europa en teruggebracht via de Nederlandse veilingen. Circular Plastics maakt vervolgens nieuw folie, waarvan Broekhof nieuwe bloemenhoezen maakt. Hiermee wordt voldaan aan wetgeving in Engeland voor plastic verpakkingen, die een aandeel van 30% gerecycled materiaal vereist. “Dat we voor deze award zijn genomineerd, zien we als een blijk van waardering voor samenwerking in de keten,” aldus directeur Jaap Buis van Circulair Plastics.

Insectenplaag signaleren

PATS-drones richt op geautomatiseerde pesticidevrije preventie en bestrijding van insectenplagen. Het jonge Delftse techbedrijf is met het PATS-X systeem genomineerd, waarmee vanaf dag 1 een insectenplaag wordt gesignaleerd.
“Voor een effectieve bestrijding is de timing van de gewasbescherming namelijk cruciaal voor het resultaat”, vertelt CEO en mede-oprichter Bram Tijmons. Een infraroodcamera legt alle bewegingen en eigenschappen van insecten vast, zowel overdag als ’s nachts. Het systeem herkent het type insect en volgt het gedrag van de plagen nauwkeurig. Deze gegevens worden verzameld en inzichtelijk gemaakt in een dashboard. “Ons systeem vermindert het gebruik van insecticiden en het automatiseert een arbeidsintensief proces”, aldus Tijmons.

Minder energie door lampen te dimmen

De derde genomineerde is Signify met GrowWise. Dit is een robuust dimsysteem, waarmee de teler via de stroomkabels zijn Philips LED-lampen kan dimmen. Ferry Kuhlman, segment manager Philips Horticulture LED: “Het is bovendien dat onze innovaties ook door de markt gewaardeerd worden door middel van een nominatie als deze. We zien zeker met de fluctuerende energieprijzen dat telers op zoek zijn naar manieren om energie te besparen op het moment dat de kosten hoog zijn, zonder te compenseren op productkwaliteit. Door de lampen te dimmen gebruik je als teler minder energie en gaat ook nog eens de efficiëntie van de modules omhoog.”

Prijsuitreiking op 10 mei

Vorig jaar vond de HortiContact Innovatie Award online plaats. “Ondanks dat de beurs in verband met corona toen niet door kon gaan, hebben we op dat moment toch een podium aan bedrijven met interessante innovaties kunnen bieden. Toch gaat er niets boven een uitreiking tijdens een fysieke beurs. Het is fantastisch dat dit nu weer kan en het is mooi om te zien dat er dit jaar zoveel inzendingen zijn”, zegt Lucas van ’t Hof, Head of Cluster van HortiContact.
Op dinsdag 10 mei om 14.30 uur presenteren de drie genomineerden in De Lounge hun innovatie aan het publiek. Aansluitend vindt de prijsuitreiking plaats door juryvoorzitter Maurice Wubben en wordt bekend wie de winnaar van 2021 gaat opvolgen. Dat was toen Van Iperen met Greenswitch.
De vakbeurs HortiContact is te bezoeken op dinsdag 10, woensdag 11 en donderdag 12 mei van 13.00 tot 21.00 uur in Evenementenhal Gorinchem.