Met het slaan van de symbolisch eerste paal door de drie moeders van de eigenaren van Optiflor startte Technokas zaterdag 10 februari met de uitbreiding van kwekerij Opti-flor.

Aan de Orberlaan in Monster realiseert Technokas, naast de bestaande kwekerij, nieuwbouw van circa 25.800 m² met drie dektypes. Er komt een opkweekafdeling van 10.500 m² met 22 mm dubbelglas op het dek en een high haze. Daarnaast bouwt Technokas 12.000 m² koel- en afkweekafdelingen met 4 mm enkel glas en een high haze. Tot slot bouwt men ook nog 3.300 m² verwerkings- en winkelruimte met 16 mm opale stegdoppelplaten.

Het Nieuwe Telen

De gevels van de nieuwe kwekerij worden deels voorzien van geïsoleerde sandwichpanelen en 16 mm heldere stegdoppelplaten. Technokas zorgt voor een volledige integratie van de installaties in de kasconstructie. Zo worden er voorzieningen getroffen voor onder meer drie vlakscherminstallaties, maar ook rolgevels van PDI, een installatie voor Het Nieuwe Telen en een koel- en verwarmingsinstallatie van Certhon. Ook verzorgt Technokas, voor Hawe en WPS, de constructie voor het buffer- en het afleversysteem van de planten die straks in de kwekerij worden geteeld. De integratie wordt gerealiseerd door een nauwe samenwerking tussen de bekende bouwteampartners van Opti-flor en het projectteam van Opti-flor zelf.

Nieuwe expeditieruimte

Later in het voorjaar breidt Technokas de nieuwe kwekerij ook nog uit met circa 2.000 m² expeditieruimte. Deze wordt opgebouwd met behulp van een kasconstructie op een betonvloer. Het dak wordt bedekt met geïsoleerde sandwichplaten, diverse lichtstraten van 16 mm stegdoppelplaten en een doorlopende nokbeluchting. De gevels zullen bestaan uit geïsoleerde sandwichpanelen. Deze expeditieruimte krijgt ook een extra laad- en loskuil, naast de bestaande dubbel laadkuil.

Meedenken en ontzorgen

Behalve het ontwerp en de bouw verzorgt Technokas ook de begeleiding van de bouw. René Hendriks, tuinder van Opti-flor, werkt al sinds 2005 samen met Technokas. Hun laatste bouwproject dateert uit 2016, een phalaenopsiskwekerij van 6.000 m². “Wij gaan voor lange termijn relaties: niet alleen met onze klanten, maar ook met onze leveranciers”, zegt Hendriks. “Het meedenken en ontzorgen, dat vind ik belangrijk en dat doen ze goed. Ze duiken er diep in en geven veel ondersteuning. Ze willen graag van tevoren alles doorspitten en uitrekenen, maar dat willen we zelf ook. De clou zit in de voorbereiding en als die goed is, loopt het project vaak op rolletjes.”

Bron en foto: Technokas