Om duurzaamheidsinitiatieven in de sierteeltsector te promoten én te belonen, heeft Royal FloraHolland de Greenovation Award in het leven geroepen. Op 9 november werden de eerste awards uitgereikt. De winnaars waren Greenbalanz en Fresco Flowers.

In de categorie Best Concept won het concept Pure Orchids van GreenBalanZ uit Kudelstaart. De Eco Flowerbag van Fresco Flowers uit Aalsmeer won de award in de categorie Best Article. De Greenovation Award, moet, als het aan topman Lucas Vos van Royal FloraHolland ligt, een traditie worden waarmee duurzaamheidsinitiatieven in de sierteeltsectoren worden gewaardeerd.

Eetbare plant

Voor het bepalen van de winnaars kon het publiek op nominaties stemmen die door een vakjury waren uitgezocht. De vakjury heeft alle inzendingen beoordeeld. Bij de kweek van Pure Orchids gebruikt GreenBalanz alleen natuurlijke beschermingsmiddelen en organische voedingsstoffen. Sinds 2014 heeft het bedrijf een SKAL-certificaat voor organische teelt. De plant is bovendien eetbaar. Ook teelt GreenBalanZ in kassen die niet met gas worden gestookt maar waarbij ze in de zomer warmte opslaan in de bodem die in de winter wordt gebruikt. De jury: “GreenBalanZ is een pionier in de organische teeltsector. Pure Orchids is een compleet duurzaam concept.”

Afval als grondstof

Fresco Flowers gebruikt afval als een waardevolle grondstof. De Eco Flowerbag is een luxe draagtas voor bloemen. Er is sprake van eenvoudig gebruik èn bescherming van de bloemen. Het product is gemaakt van 100% gerecycled verpakkingsmateriaal voor bloemen. De jury: “Het is mooi om te zien dat afval wordt omgezet in een nieuw, nuttig product.”

Bron: Royal FloraHolland