Onderzoekers van het Indian Institute of Technology (IIT) Hyderabad zijn erin geslaagd om tomaten tot 30 dagen vers te houden met speciaal voedselverpakkingsmateriaal. Een team van twee leden onder leiding van Dr. Mudrika Khandelwal ontwikkelde het voedselverpakkingsmateriaal, dat is gemaakt van bacteriële cellulose geïmpregneerd met zilveren nanodeeltjes.

De bacteriële cellulose werd bereid door het gebruik van Gluconacetobacter xylinus-bacteriën om semi-kristallijne cellulose nanovezels te produceren uit een standaardsubstantie die glucose bevat. “Om bacteriële cellulose te produceren kunnen we elk soort vruchtensap dat rijk is aan suiker gebruiken”, geeft Dr. Khandelwal aan.

Kleiner is beter

De in de bacteriële cellulosematrix aanwezige poriën met nanogrootte beperken de groei van nanodeeltjes, waardoor hun grootte wordt beheerst. Dr. Khandelwal: “We vonden dat hoe kleiner de afmetingen zijn van de zilveren nanodeeltjes, des te beter de antimicrobiële activiteit is.”

Antischimmel

Om de exacte antibacteriële activiteit van de bacteriële cellulose te meten, werd het materiaal eerst getest op geïsoleerde bacteriën en schimmels die op rottende tomaten voorkomen. Uit de tests bleek dat de bacteriële cellulose 99% van de bacteriën doodde, tot 72 uur na aanvang van de test. Extra opvallend bij het experiment is dat het voedselverpakkingsmateriaal ook activiteit tegen schimmels vertoonde.

Vertraging verouderingsproces

Uit een andere test bleek dat tomaten die in verpakkingsmateriaal van bacteriële cellulose zijn gewikkeld, tot 30 dagen vers blijven bij kamertemperatuur. De tomaten vertoonden na 30 dagen geen rimpels of microbieel bederf. Onderzoekster Shivakalyani Adepu geeft aan dat dit komt omdat naast de antimicrobiële activiteit, het composiet ook een geschikte uitwisseling van gassen en vocht mogelijk maakt. “Het materiaal zorgt ervoor dat vruchten langzamer verouderen.”

Andere toepassingen

Het onderzoeksteam wil het voedselverpakkingsmateriaal ook gaan testen op exotisch fruit om te zien of het materiaal de vruchten ook daarbij voor langere periode vers houdt. Dr Khandelwal geeft daarnaast aan hetzelfde principe ook te willen toepassen op medische producten. “Het composiet kan worden gebruikt als antimicrobiële voering in maandverbanden en wegwerpkleding en -bedekking in ziekenhuizen.”

Bron: The Hindu.

Gerelateerd