Op de HortiContact in Gorinchem heeft Sercom een primeur met de dynamische visualisatie van data. De gebruiker kan daardoor in een oogopslag zien wat er aan de hand is in alle kasafdelingen, of dat nu de verwarming, CO2-dosering, bufferopslag, scherminstallatie of iets anders betreft.

“Het geeft veel meer informatie”, zegt sales manager Hugo Nijgh van Sercom. “Je kunt natuurlijk steeds naar alle metingen kijken, maar wat vertelt die meting jou: daar gaat het om. Door te visualiseren of een buis te warm of te koud is, een klep niet werkt of een scherm wel of niet de juiste opening heeft, zie je veel sneller wat er in de kas aan de hand is. Alle informatie blijft natuurlijk gewoon beschikbaar.”

Sneller overzicht en inzicht

Hij neemt als voorbeeld een overzicht van de bufferafdeling. “Als een buffer om wat voor reden dan ook niet wordt gevuld, kun je dat natuurlijk aan de getallen zien. Alleen was dit voorheen niet visueel gemaakt, waardoor je er naar moest zoeken. Dit bespaart tijd, want het geeft sneller overzicht en inzicht. En het is ook sexy, laten we dat er maar gewoon bij zeggen. Het spreekt onze klanten heel erg aan, dat merken we direct.”

Bewegende ‘plaatjes’

Terwijl de concurrentie zich nog vaak beperkt tot statische afbeeldingen, gaat Sercom een stapje verder met bewegende ‘plaatjes’, die aan gif-jes doen denken. Naast de tijdsbesparing die de software oplevert wil Sercom hiermee ook een jongere doelgroep aanspreken. De visualisatie-software is vorige maand in de bewaartechniek geïntroduceerd en is binnenkort ook beschikbaar voor de glastuinbouw.

Tekst/foto: Mario Bentvelsen.

Gerelateerd