Het failliete glastuinbouwbedrijf A.C. Hartman in Sexbierum gaat verder onder de vleugels van tuinbouwbedrijf Best Fresh Group in Poeldijk. Het bedrijf heeft de intentie om ook het personeel over te nemen. De naam blijft bestaan. De aankoop is een logische stap in de verdere strategische ontwikkeling van de Westlandse telersgroep. Met de overname komt er een einde aan een onzekere periode voor medewerkers en afnemers.

A.C. Hartman behoort al vele jaren tot de absolute top in de glastuinbouwsector. Het bedrijf dat komkommers, tomaten en paprika’s teelt voor grote afnemers in binnen- en buitenland, kwam recent in financiële problemen toen het Belgische moederbedrijf het faillissement aanvroeg.
Best Fresh-eigenaar Mart Valstar: “Wij zijn blij met de overname. Het bedrijf levert kwaliteitsproducten en is een welkome toevoeging voor ons bedrijf en met name onze bio-divisie. Wij kunnen nu beter inspelen op de wensen van klanten die direct beleverd wensen te worden.”

Faillissement was onafwendbaar

Hartman ging twee weken geleden failliet na zware verliezen in de voorgaande jaren. In zowel 2017 als 2018 leed het bedrijf meer dan 7 miljoen verlies. Begin dit jaar was er een forse saneringsronde, maar die kon niet voorkomen dat er in het voorjaar faillissement dreigde. Het bankroet werd toen op het nippertje voorkomen doordat de Rabobank 18 miljoen euro in het bedrijf pompte.
A.C. Hartman interim directeur Kenaad Tewarie: “Wij sluiten een turbulente periode af. Wij hebben het bedrijf door een herstructurering geleid en uiteindelijk was een faillissement onafwendbaar voor een gezonde toekomst. Best Fresh krijgt een prachtig bedrijf met gemotiveerde medewerkers, kwalitatief hoogwaardige producten en loyale afnemers. Alle betrokkenen verdienen deze nieuwe start met een sterke eigenaar.” Het doel is om het tuinbouwbedrijf met 70 vaste werknemers zoveel mogelijk in zijn huidige vorm voort te zetten, met behoud van werkgelegenheid.

Zestien bedrijven

De Best Fresh Group bestaat uit zestien bedrijven met ongeveer 400 werknemers. De gezamenlijke omzet in 2018 was 310 miljoen euro. De bedrijven leggen zich toe op kasgroenten, biologische groenten, exotische groenten en zacht fruit.