Ruim twee jaar na de start van de bouw opent Ter Laak Orchids de deuren van het gloednieuwe Experience Center. Tijdens de Orchid Inspiration Days (5 tot en met 13 juni) verwelkomt de teler de eerste bezoekers in het demonstratiecentrum aan de Wippolderlaan. De nieuwe winkel, die de naam Orchid Store heeft, ging vrijdag 31 mei al open.

Het nieuwe inspiratiecentrum omvat behalve de nieuwe winkel onder andere een belevingsruimte, een auditorium, een kantine en kantoren. De nieuwe kantine en kantoren zijn een antwoord op het feit dat de orchideeënkweker na de realisatie van de DaglichtKas met haar oude kantoor uit haar jasje is gegroeid.

Ontwikkelingen

De bouw en oplevering van het Experience Center staat niet op zichzelf. “Ons bedrijf heeft de afgelopen jaren veel ontwikkelingen doorgemaakt”, zegt Edith Bentvelsen, Managing Director bij Ter Laak. “Een kwekerij in Guatemala, de bouw van een innovatieve DaglichtKas en straks de opening van ons inspiratiecentrum. De organisatie groeit en professionaliseert.”

Informeren en inspireren

Het inspiratiecentrum dient als ondersteuning voor de orchideeënkweker bij het vertellen van haar bedrijfsverhaal. Bentvelsen: “Binnen het Experience Center nemen we de klant mee in een reis door ons bedrijf door hen te informeren over de ontwikkelingen in ons bedrijf en te inspireren met verrassende producttoepassingen. Door met elkaar in gesprek te gaan kunnen we samen ons product en bedrijf naar een hoger niveau tillen.”

Moderne toepassingen

Het demonstratiecentrum grenst aan de DaglichtKas en beschikt net als deze duurzame kweeklocatie over een aantal moderne technieken. Zo is de bekapping gemaakt van helder glas met goede zonwerendheid en extra energie-coating. Bovendien is onder het dek een schermdoek aangebracht dat zowel sterk lichtwerend en energiebesparend is.

Open voor publiek

De officiële opening van het Experience Center voor het publiek is tijdens de Orchid Inspiration Days, die dit jaar plaatsvinden van 5 tot en met 13 juni. Ter Laak neemt dit jaar voor het eerst aan deel aan het evenement, waarbij orchideeënkwekers klanten uitnodigt om op locatie de laatste ontwikkelingen binnen de teeltbedrijven te aanschouwen.

Mooie beelden vanuit de skybox

In een van de hoeken van het nieuwe gebouw leidt het bordes naar een speciale skybox. Vanuit deze ruimte kunnen bezoekers in de DaglichtKas zonder tweede teeltlaag kijken. De skybox is zodanig gepositioneerd dat bezoekers vanuit de ramen direct boven het scherm in de kas kijken. Zo zijn onder andere heel duidelijk de zwarte collectorbuizen te zien, waarin het water stroomt dat door de zon via de Fresnellenzen in de ruiten wordt opgewarmd. Als de zon schijnt, kun je heel goed de brandlijn (de focus) van het zonlicht op de buizen zien.

Tekst: Leo Hoekstra. Foto’s: Technokas.

Gerelateerd