De circulaire economie komt eraan en de tuinbouw zal antwoorden moeten geven op nieuwe vragen. De toekomst van de tuinbouw kun je samenvatten in drie kernwoorden: Efficiënt, Schoon en Verbonden. Het goede nieuws is: Efficiënt is al lang ons sterke punt.

We moeten dus werken aan schone in- en uitgaande materiaalstromen, waarna we kunnen verbinden met andere productiesystemen in de circulaire economie. Hiermee zullen we onze license to operate kunnen borgen. Onderzoekers van Wageningen University & Research, business unit Glastuinbouw, hebben een gedeeld toekomstbeeld opgesteld, waarna zes knelpunten zijn gedefinieerd.

Circulaire bedrijfsvoering

De projecten waarin deze knelpunten worden aangepakt vormen de input van een nieuw project. Hierin stellen de onderzoekers scenario’s op voor vier typen glastuinbouwbedrijven. Hoe kunnen deze bedrijven vanuit de huidige situatie naar de circulaire bedrijfsvoering van de toekomst, welke stappen moeten zij nemen en welke knelpunten moeten zij als eerste aanpakken? Op de Floriade organiseren we in samenwerking met Aeres een seminar om deze ontwikkelingen breed te delen.
Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Club van 100 en wordt uitgevoerd in samenwerking met Greenport West-Holland.

Tekst: Alexander Boedijn