Hoe zorg je voor een nog efficiëntere voedselproductie in de kas om aan de groeiende vraag naar voedsel te voldoen? Deze vraag staat centraal bij de challenge Topsector T&U Innovation Prize. Voor deze wedstrijd daagt de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen startups en scale-ups in Nederland uit om een technische innovatie te ontwikkelen waarmee de voedselproductie in de kas toeneemt met zo min mogelijk water en energie.

De organisator van de wedstrijd koppelt de uitdaging aan de toenemende wereldbevolking. De snelle toename van de wereldpopulatie zorgt voor een toename van de wereldvoedselproductie. Het is aan de deelnemers van de challenge om met oplossingen te komen voor deze hogere vraag.

Voorop blijven lopen

Michiel Roelse, operationeel directeur van TKI TU, geeft aan dat innovatie van cruciaal belang is binnen de tuinbouwsector. “Wil de Nederlandse tuinbouw internationaal voorop blijven lopen, dan zullen we moeten blijven innoveren. Met deze uitdaging proberen we als topsector nieuwe en innovatieve bedrijven – en daarmee nieuwe inzichten, concepten en technologieën – een plaats te geven in de sector. De challenge is bovendien een prima manier om nieuw en bestaand bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen.”

Aanmelden

Startups en scale-ups die een innovatie willen laten meedingen naar de Innovation Prize kunnen zich tot 15 september aanmelden via dit aanmeldformulier. Een jury maakt uit alle inschrijvingen een selectie van kandidaten die hun idee mogen pitchen. In november 2019 maakt de jury de winnaar bekend. Deze inzending wint een onderzoeksbudget bij Wageningen Research ter waarde van €25.000, waarmee zij hun innovatie in de praktijk kunnen brengen.

Begeleiding op maat

De winnaar krijgt daarnaast begeleiding op maat van een TU-innovatie-makelaar (20 uur ter waarde van € 2.500 euro), die kan helpen bij onder andere de ontwikkeling van een businessplan, het vinden van de juiste partners en het opbouwen van een netwerk in de tuinbouwsector.

Belangrijke rol

De Nederlandse tuinbouw speelt volgens de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen een belangrijke rol in de toekomstige voedselvoorziening. Binnen de sector zijn de laatste jaren al grote stappen gezet om de tuinbouw nog efficiënter en duurzamer te maken. Sensoren en data-analyse zorgen dat gewassen optimaal en efficiënt kunnen groeien en algoritmes zorgen dat kassen zo gebouwd worden dat ze perfect zijn aangepast aan lokale omstandigheden.

Bron: Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen