Het tweede aardwarmteproject in glastuinbouwgebied Californië is operationeel. Na een aanloopperiode met intensief overleg tussen Californië BV en het Staatstoezicht op de Mijnen komt de productie van warm water stapsgewijs op gang. Nu nog proefsgewijs, maar over enkele weken levert het aardwarmteproject warm water aan drie aangesloten tuinders in het gebied. Het vierde bedrijf wordt in 2018 aangesloten.

Tijdens eerdere productietests waarin Californië de productie steeds beetje bij beetje ophoogde, verzamelde het bedrijf al grote hoeveelheden meetgegevens. Na grondige analyse van deze gegevens zette het ontwikkelingsbedrijf voor de glastuinbouw de volgende stap: een duurtest met een langduriger levering aan de aangesloten ondernemers.

Duurtest

De resultaten van de duurtest die in september plaatsvond, stemmen hoopvol. Het warmtevolume voldoet aan de verwachting en de afnemers van de warmte slagen erin om goed uit te koelen. Dit houdt in dat veel warmte door de afnemende ondernemers benut kan worden. CLG BV, het samenwerkingsverband van tuinders en Californië BV, verwacht voor het komende winterseizoen klaar te zijn om een groot deel van de warmtevraag van ondernemers in het glastuinbouwgebied duurzaam te kunnen leveren.

Eerste aardwarmteproject

In 2013 begonnen de boorwerkzaamheden voor het eerste aardwarmteproject in glastuinbouwgebied Californië. Californië BV en teeltbedrijf Wijnen Square Crops voerden toen gezamenlijk dit geothermieproject uit. Met de levering van aardwarmte van dit eerste aardwarmteproject verwarmt Wijnen Square Crops al zo’n 33 hectare aan kassen.

Bron en foto: Californië BV.

Gerelateerd