Op het terrein van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk zijn voor de tweede keer komkommers aangeplant in de Winterlichtkas. De eerste planting vond plaats op 19 september van vorig jaar en had vooral als taak om alle installaties uit te testen en op elkaar af te stemmen. De tweede planting loopt wel gelijk op met traditionele hogedraad komkommerteelten en zal in de komende periode meer vergelijkingsmateriaal gaan opleveren.

De komkommers zijn wederom van het ras High-Power (Nunhems) en werden op 27 december geplant. Volgens de BCO (Begeleiding Commissie Onderzoek) staat het gewas er nu al zeer gezond bij en is men erg benieuwd naar de ontwikkelingen tussen nu en het einde van deze teeltronde in juli. De teelt in de Winterlichtkas wordt begeleid door projectleider Frank Kempkes, gewasonderzoeker Jan Janse en gewasverzorgers Peet van Wingerden en Johan van der Eijk, allen van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk, en de komkommertelers Jan Reijm en Jaco den Bakker.

Lichtwinst

De Winterlichtkas is een kasconcept dat in combinatie met een nieuw type schermsysteem, nieuw schermdoek en speciaal diffuus glas, meer dan 10% lichtwinst oplevert. De nieuw ontworpen kasconstructie van BOM Group is volledig voorzien van een witte poedercoating met een verhoogde reflectiegraad van 90% en is beglaasd met SmartGlass, een nieuw type diffuus met een grote glasmaat. Zelfs als het glas nat of gecondenseerd is, neemt de lichttransmissie niet af. Het geïntegreerde Iso++ schermsysteem is gemonteerd in een W-vorm voor een optimale lichttransmissie bij gesloten scherm en voorzien van een nieuw hoogtransparant schermdoek van Ludvig Svensson met een nog betere lichtdoorlatendheid. Het nieuwe kasconcept is eveneens uitgevoerd met Air in Control, een actief ventilatiesysteem met warmteterugwinning.
De Winterlichtkas is ontwikkeld in een consortium van Wageningen UR, BOM Group, Ludvig Svensson, Bayer Crop Science en Glascom Tuinbouw en het project is mede mogelijk gemaakt door het programma van Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht en het ministerie van Economische Zaken.