Dinsdag 20 februari maakte een internationaal gezelschap een tocht langs verschillende glastuinbouwondernemers in het Westland. Circa veertig personen namen deel aan de HortiContact Tour, die hen langs tomatenteler Lans tomaten, het World Horti Center, potplantenteler SV.CO en rozenkwekerij Fransen Roses voerde.

De HortiContact Tour is een initiatief van HortiContact Gorinchem, In Greenhouses magazine en Uniglobe Westland Business Travel. Het doel van de tour is om internationale kwekers en bezoekers een kans te geven om de laatste ontwikkelingen in de Nederlandse kassen met eigen ogen te aanschouwen.

Gepakte kans

Ondernemers en geïnteresseerden in de glastuinbouw van over de hele wereld grepen deze kans met beide handen aan. Met deelnemers uit onder andere Argentinië, Zuid-Korea, Azerbeidzjan, Israël, Zuid-Afrika en Canada bestond de deelnemersgroep uit een diverse mix van mensen uit de tuinbouwsector. In een gemoedelijke sfeer nam de groep kennis van de laatste innovaties in de Nederlandse glastuinbouw.

Turen naar tomaten

Groepsleider Aad Verduijn heette de groep om iets over negen uur ’s ochtends welkom bij de kas van Lans tomaten in Maasdijk. Hier leidden Verduijn en Wilko Wisse van Lans tomaten de groep rond door de kas van de tomatenkweker. In het Engels legden Wisse en Verduijn de deelnemers van de tour exact uit hoe Lans tomaten te werk gaat bij de teelt van de Prominent troscocktailtomaten.

Vraagsalvo’s

De internationale gasten maakten daarbij van de gelegenheid gebruik om de rondleiders het hemd van het lijf te vragen. De vragen varieerden van informatie over biologische en chemische bestrijding tot hoeveel ruimte er moet zitten tussen de bovenkant van het gewas en het dak van de kas. Wisse en Verduijn deden hun best om de uiteenlopende vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

World Horti Center

Na het bezoek aan Lans tomaten nam de tourbus van Uniglobe Westland Business Travel de deelnemers van de HortiContact Tour mee naar het World Horti Center in Naaldwijk. Hier namen groepsleider Verduijn en Stefan Persoon van Inno Agro de groep mee naar de onderzoekskassen. Persoon en Verduijn informeerden het internationale gezelschap over de totstandkoming van het World Horti Center en wat voor soort onderzoek er momenteel gaande is in de onderzoekskassen. Vertegenwoordigers van Kubo, BOAL en Modiform hielden vervolgens een korte pitch om deelnemers kennis te laten maken met hun producten.

Van stekje tot potplant

Tijdens de lunch in het World Horti Center maakten de deelnemers van de tour uitgebreider kennis met elkaar. Hierna bracht de bus hen naar potplantenkweker SV.CO in De Lier. Na een korte introductie liepen Verduijn en bedrijfseigenaar Jelle Strijbis samen met de groep een rondje door de kas van SV.CO, waarbij het opkweekproces van de potplanten van begin tot einde werd beschreven. Omdat de teelt bij SV.CO bijna volledig is geautomatiseerd was het bezoek aan SV.CO dé mogelijkheid voor de internationale ondernemers om vragen te stellen over de automatisering van het teeltproces.

Uitdagingen in de rozenteelt

Fransen Roses in De Lier was het laatste bedrijf dat de groep aandeed. Veel vragen aan bedrijfsleider Aad Fransen gingen over de grootste uitdagingen van de rozenteler. Fransen gaf aan dat dit voor hem vooral het 100% biologisch telen van de rozen is. Consultant Hugo Plaisier van Ludvig Svensson gaf de bezoekers daarna meer informatie over de schermen en het nevelsysteem in de kas van Fransen. Na een rondleiding door de kas en een gelegenheid voor de laatste vragen, reed de tourbus de deelnemers terug naar hun hotel, waar zij alle opgedane kennis rustig konden laten bezinken.

Tekst: Leo Hoekstra. Foto’s: Mario Bentvelsen.

Gerelateerd