Tot voor kort kende bijna niemand in Nederland Tencent. Tijdens mijn colleges bij de HAS vraag ik studenten dit soort zaken wel eens. Het gebeurt zelden of nooit dat er belletjes gaan rinkelen. De beurswaarde van Tencent is overigens vergelijkbaar met die van Facebook, en misschien wel groter.
Vervolgens probeer ik het met WeChat, een soort WhatsApp met ongeveer de helft van het aantal WhatsApp-gebruikers, maar dan vooral in slechts 1 land. En jawel, laatst was er 1 student die de app wel kende. Die was toevallig in China op stage geweest en had er wat vrienden gemaakt. Hij kon er mooi over vertellen. Dat je echt bijna overal kunt betalen, zelfs bij kleine streetfoodtentjes, dat schudden met je telefoon een manier kan zijn om met iemand anders in contact te komen en je heel makkelijk nieuwe vrienden toevoegt door hun QR-code te scannen.
WeChat is volgens mij een geweldige app. Bijna alles wat belangrijk voor een mens zou kunnen zijn, zit gewoon in 1 app. Films en muziek, Tinder, betalen, Whatsapp, inchecken bij KLM en nog veel meer. Het is bovendien de enige chatapp die het in de hele wereld doet. We lopen hopeloos achter met onze ID-kaart plus bankpas plus OV-kaart plus telefoon. Het kan gewoon met 1 telefoon en grotendeels met 1 app. En OK, je kunt ‘m beter niet gebruiken om je mening te geven over gevoelige onderwerpen als Hong Kong, Tibet of Taiwan, maar verder biedt-ie echt legio mogelijkheden.
Ik ben ontzettend trots op de Nederlandse tuinbouw, doe mijn best ervoor en koester de spreuk uit de oude tuinbouwcollegezaal ‘Kwaliteit ook in uw werk, dat maakt Nederlands tuinbouw sterk’. Maar een kas zonder gas is het ideaal, en tegelijkertijd lijkt de fut uit energiebesparing via Het Nieuwe Telen. We werken met sensoren aan een draadje in een wereld vol sensoren met data in the cloud en de klimaatcomputer kan tientallen jaren na introductie het klimaat nog steeds niet zelf regelen.
Nummer 1 zijn we in de wereld van de tuinbouw. Onze kassen, techniek en teeltkennis zijn de standaard. Toch maak ik me enige zorgen over alle ontwikkelingen om ons heen. Gaan die ons niet inhalen? Tencent kennen we inmiddels al wel een beetje van de autonomous greenhouse challenge van de WUR. In de eerste challenge won trouwens een team van Microsoft maar net van het team van Tencent. Dus wizzkids en AI-experts winnen van Nederlandse komkommertelers en andere gerenommeerde tuinbouwexperts, de wake-up call van het jaar voor Tuinbouw Nederland!
Wat denkt u zelf, als een partij als Tencent, nu eens een miljard euro investeert in komkommers leren telen, kunnen ze het daarna dan niet beter dan de gemiddelde Nederlandse teler? Vliegen we dan nog de hele wereld rond om te adviseren, of doet Tencent het zelf, en dan op afstand. Met een miljard erbij maken ze in Shenzhen wellicht binnen een jaar een komkommeroogstrobot.
Gelukkig zijn tomaten geen komkommers, toch…? We komen het volgend jaar na de tweede challenge met cherrytomaten te weten!
Jasper den Besten, Lector Nieuwe Teeltsystemen HAS Hogeschool