De recente energiecrisis en ambitieuze doelstellingen om klimaatneutraal te telen zorgen voor de vraag naar nieuwe economisch rendabele oplossingen om het energieverbruik te verminderen. In het Interreg Vlaanderen-Nederland project ENERGLIK slaan de partners de handen ineen om de sector te ondersteunen met onderzoek voor het besparen van energie in de praktijk.

WUR richt zich op het ontwikkelen van kennis op het gebied van nieuwe schermmaterialen met hoge isolerende eigenschappen. Er wordt onderzoek gedaan naar de materialen zelf en naar het opstellen van uniforme meetprotocollen. Door middel van modellen vertalen we prestaties naar het energieverbruik in een kas en gewas en naar het energiezuinig gebruik door de teler. Schermen met het meeste potentieel demonstreren we in praktijkproeven op diverse locaties.

Inzet actieve ontvochtiging

De eerste resultaten laten zien dat schermen met zo min mogelijk luchtdoorlatendheid samen met een lage emissie en transmissie voor warmtestraling de hoogste besparing geven. De gelijktijdige inzet van actieve ontvochtiging verhoogt het besparingspotentieel verder en zorgt voor een goede controle van de luchtvochtigheid.

Tekst: Silke Hemming