Thermoflor legt de laatste hand aan de herbouw van kwekerij Rutishauser in Zwitserland. Op 6 september 2013 ging ongeveer 80% van de 50.000 m² grote kwekerij van de familie Rutishauser in Züberwangen in vlammen op. Een jaar na deze gebeurtenis werd in fases gestart met de nieuwbouw onder de naam ‘Ecofarm’. Het nieuwe kassencomplex moet voor het einde van dit jaar gerealiseerd zijn.

Voor de tweede en laatste fase van de bouw van 19.000 m² stond een bouwtijd van 12 maanden gepland. De eerste fase was al in de herfst van 2015 door Thermoflor afgerond. Daardoor kon een groot gedeelte van de teelt in de Ecofarm alvast van start gaan. Begin 2017 zal het bedrijf weer volledig draaien en de kwaliteit leveren die kenmerkend is voor de Zwitserse bloemen- en plantenmarkt.

Duurzame bouw

In de Ecofarm heeft Thermoflor diverse duurzame ontwikkelingen meegenomen. Zo wordt voor de teelt van een aantal soorten planten LED-verlichting toegepast. Ook wordt de verwarmingsinstallatie zo efficiënt mogelijk ontwerpen en ingeregeld, door de verwarming van de kas te verdelen over twee niveaus. Ook wordt de kas voorbereid op de toepassing van zonnepanelen, zodat Rutishauser nog duurzamer kan kweken.

Tweelagenteelt

De kas is uitgevoerd met tweelagenteelt, waarbij de teeltlagen zijn voorzien van buisrailwagens die teelttafels door de kas verplaatsen voor een optimale benutting van de beschikbare ruimte. Dit zogenoemde shuttlesysteem is aangelegd door Logiqs. De helft van de oppervlakte is uitgevoerd met multilucht; deze extra luchtramen geven nog meer flexibiliteit voor onder andere de teelt van buitenplanten. Op deze manier kan Rutishauser een breder scala planten telen.

Bron/foto: Thermoflor.

Gerelateerd