Wageningen University & Research (WUR), Delphy Improvement Centre en Gemeente Lansingerland vieren vijftien jaar kennisontwikkeling voor de glastuinbouw. Van 20 september tot 8 oktober worden verschillende activiteiten georganiseerd. Vanuit het terugkijken, wordt vooruitgekeken naar de rol van het Horti Science Park in de toekomst.

In het najaar van 2006 werden de teeltproeven gestart op de locaties van Delphy Improvement Centre en WUR (Business Unit Glastuinbouw) aan de Violierenweg in Bleiswijk (Gemeente Lansingerland). Er is op dit park in vijftien jaar toonaangevende kennis ontwikkeld voor de Nederlandse en internationale glastuinbouw.

Het Nieuwe Telen en LED’s

Op dit park is het ‘Het Nieuwe Telen’ bedacht en ontwikkeld en er is veel onderzoek gedaan naar de toepassing van LED-belichting om tot duurzame teeltsystemen te komen. De ontwikkeling naar digitaal telen in autonoom gestuurde kassen met toepassing van nieuw ontwikkelde plantsensoren is volop gaande en zal het management in de glastuinbouw veranderen. Ontwikkeling van productiesystemen is altijd een onderdeel geweest zoals er nu verschillende prototypen van kassen getest worden en teeltkennis voor ‘Vertical Farming’ wordt ontwikkeld.

Kennisintensieve glastuinbouwgemeente

Gemeente Lansingerland is blij met de aanwezigheid van deze twee toonaangevende kennisinstellingen in de glastuinbouw en wil daarom haar kracht als kennisintensieve glastuinbouwgemeente verder ontwikkelen. Ze werkt nu met ondernemers en inwoners aan een ‘Horti Science Visie’, die de basis moet vormen voor richtinggevend glastuinbouw onderzoek en toekomstplannen op thema’s zoals onderwijs, werkgelegenheid en ruimte.

Tien evenementen

Tussen 20 september en 8 oktober staat de opening van het ‘Fieldlab Vertical Farming’ van WUR en Delphy op het programma. Daarnaast organiseren beide onderzoeksinstellingen samen net de gemeente Lansingerland, Glastuinbouw Nederland en Greenport West-Holland nog ruim tien andere evenementen. Zo is er de kennisdag voor tuinbouwondernemers, het WaterEvent en een middag over smaakonderzoek. Ook zijn er meet-ups met tuinbouwjongeren en inwoners van de gemeente. Alle events kijken naar de toekomst.
Meer informatie over de ‘Horti Science Parc Event Weeks’, het programma en de inhoud van de diverse bijeenkomsten, is binnenkort online beschikbaar.