Gisteren werden in Haarlem de Nederlandse Data Science Prijzen uitgereikt door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHWM). AgroEnergy won met BiedOptimaal de Hendrik Lorentz prijs.

De Hendrik Lorentz prijs is bedoeld voor een organisatie binnen het bedrijfsleven of de overheid die op een onderscheidende en innovatieve manier data science toepast. AgroEnergy nam samen met data science specialist CQM de prijs in ontvangst. Voor de ontwikkeling van de intelligentie in BiedOptimaal werken zij nauw samen.

Energiesturing

Voor glastuinders is het steeds ingewikkelder om te sturen op het gebied van in- en verkoop van energie. Het is tijdrovend en complex. De complexiteit schuilt in de enorme hoeveelheid factoren en informatie die meewegen in het maken van een bieding. Weersomstandigheden, warmtebehoefte, CO2-behoefte, fysieke kenmerken van installaties en bedrijfsomstandigheden spelen mee. Maar ook de toename van duurzame bronnen zoals geothermie, warmtepompen en zonnepanelen hebben invloed. Daarnaast moet de tuinder rekening houden met verschillende elektriciteitsmarkten, zoals de APX-markt (day ahead), intradaymarkt, onbalansmarkt en regelmarkten. AgroEnergy ontwikkelde BiedOptimaal om glastuinders te helpen bij het optimaliseren van hun energiemanagement en verlagen van hun energiekosten.

Besparingen

“Het is een innovatief product dat het dagelijkse biedproces van tuinders automatiseert en optimaliseert”, vertelt Loes Raijmakers, senior business analist bij AgroEnergy. “Dus tegen welke prijs verhandelt de glastuinder welke hoeveelheid gas en elektra? BiedOptimaal berekent de dagelijkse APX-biedingen vier dagen vooruit waarbij de warmtekostprijs voor de tuinder wordt geminimaliseerd binnen alle randvoorwaarden. Zo haalt de tuinder een goed rendement en wordt kostbare energie zo duurzaam mogelijk ingezet.” Bijvoorbeeld: een glastuinder met een bedrijf van 15 hectare en 2 WKK’s bespaart met BiedOptimaal gemiddeld 1500 euro per maand. Ook bespaart hij zo’n 10 uur in de maand die hij vervolgens weer aan zijn teelt kan besteden.

Slimme samenwerking

“Voor BiedOptimaal ontwikkelden we samen met CQM verschillende voorspel- en
optimalisatiemodellen die de dagelijkse praktijk van de warmtehuishouding in de kas voorspellen. Om tot goede voorspellingen te komen worden real-time veel verschillende databronnen gebruikt”, aldus Raijmakers. Projectleider en senior consultant bij CQM Judith van Rijswick: “Het BiedOptimaal project is een geweldig voorbeeld van hoe data science in de praktijk kan werken. Een intelligente keten van voorspellen en optimaliseren zorgt ervoor dat de tuinder zich kan richten op zijn core business (de
teelt), terwijl de benodigde energie tegen een concurrerende prijs wordt in- en verkocht. De output van BiedOptimaal, de APX-bieding, wordt dus ook daadwerkelijk, dagelijks gebruikt!”

Meer prijswinnaars

De Nederlandse Data Science Prijzen zijn een initiatief van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA). De uitreiking vond plaats in het Hodshon Huis, dat al sinds 1841 de zetel is van de KHMW. Louise Gunning-Schepers, voorzitter van de KHMW, en Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de BDA, verzorgden de opening van de middag. Innovatie-expert Emmanuel Flores Elías gaf een lezing over data science-project The Next Rembrandt. Quantib, dat met data dementie sneller kan diagnosticeren, won de Anthony Fokker Prijs voor start-ups. Datavisualisatie-expert Stef van den Elzen nam de Gerrit van Dijk Prijs voor wetenschap in ontvangst.

Bron/foto: AgroEnergy.

Gerelateerd