Het Nederlandse Priva en de Belgische R&D-groep Octinion gaan hun robotica-activiteiten voor de tuinbouw bundelen onder de Kompano-vlag. De komende weken worden de formaliteiten afgerond. Door het samenvoegen van kennis en technologie ontstaat er een krachtig en leidend technologiebedrijf, gericht op innovaties in tuinbouwrobotica in een sterk groeiende wereldwijde markt. De directie wordt gevormd door Ronald Zeelen en Tom Coen. Laatstgenoemde neemt de rol als CEO op zich.

Beide bedrijven hebben de afgelopen jaren veel tijd, energie en geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van robotica-innovaties voor de tuinbouw. Waar Priva heeft ingezet op de ontwikkeling van een bladsnijrobot in de tomatenteelt, ontwikkelde Octinion onder andere een aardbeiplukrobot en een UV-C-robot ter bestrijding van ziektes in de kas. De grote wereldwijde interesse in dit soort toepassingen bewijst de waarde en het enorme potentieel van robotica-innovaties in de tuinbouw.

Leidend bedrijf in tuinbouwrobotica

Met de aangekondigde fusie ontstaat er een leidend technologiebedrijf in een nieuwe markt met een stevige wereldwijde groeiambitie. Om deze leidende positie uit te bouwen, gaat de Priva Kompano Group periodiek een nieuwe innovatieve robot introduceren.
Telers geven aan behoefte te hebben aan nieuwe mogelijkheden om handmatige en repetitieve (pluk)activiteiten te automatiseren en daarmee de kwaliteit van de oogst te optimaliseren.

Gemeenschappelijke ambities

Priva is een technologiebedrijf dat hardware, software en datadiensten ontwikkelt op het gebied van klimaatbeheersing, energiebesparing en optimaal hergebruik van water. Met ruim 500 collega’s, 16 lokale kantoren en meer dan 450 internationale installatiepartners levert het bedrijf duurzame oplossingen en diensten in meer dan 100 landen.
Octinion is een groep van innovatieve R&D-bedrijven gespecialiseerd in mechatronische productontwikkeling met toepassingen in biologisch materiaal, voornamelijk actief in de landbouw- en voedingsindustrie. Het bedrijf bestaat sinds 2009, telt bijna 50 medewerkers en heeft haar hoofdkantoor in Leuven. Met de ontwikkeling van onder meer een autonome aardbeiplukrobot, een UV-C-robot en scoutingplatform, groeide het bedrijf uit tot een wereldspeler in voornamelijk de aardbeisector.