Vandaag, donderdag 11 mei, begint de nieuwe oogst bij kersenkwekerij Jomajole Moerkapelle. Het is altijd even afwachten wanneer de eerste vruchten rijp zijn, omdat de kas niet verwarmd is. “Zodra we laten merken dat het zover is staan de mensen bij ons op de stoep” vertelt Corstiaan Oudijk. “Het zijn de eerste kersen van het nieuwe seizoen en iedereen wil ze gewoon weer proeven.”

Tien jaar geleden besloten Corstiaan en zijn vrouw Nieske om kersenbomen te planten in hun kas, waar eerst gerbera’s en vervolgens tijdelijk caravans stonden. De kersenteelt was vertrouwd, want Nieske komt uit de Betuwe en haar familie is bekend met de kersenteelt. Van de ongestookte kersen onder glas hebben zij de laatste jaren meerdere keren de primeur van het seizoen gehaald. Naast de huisverkoop gaan de kersen naar Koninklijke Fruitmasters, groothandel en groentespeciaalzaken.

Bijzondere ontmoetingsplaats

Inmiddels is de kwekerij uitgegroeid tot een bijzondere ontmoetingsplaats. Met grote regelmaat ontvangt het echtpaar groepen bezoekers. Per 1 september 2017 is het bedrijf ook zorgkwekerij en heeft daarvoor professionals in dienst genomen. “Hier komen mensen van verschillende leeftijd met een lichamelijke of geestelijke beperking of mensen met gedragsproblemen. Wij kijken of iemand binnen de groep past, net zoals op iedere werkvloer, en proberen te zoeken wat goed voor hem of haar is. Dus zorg op maat”, vertelt Oudijk.

Werk met veel voldoening

Dat werk geeft hem veel voldoening. Hij laat zich regelmatig bijscholen, zodat hij deze mensen kan begeleiden. Hij vindt het belangrijk om juist een werkritme te stimuleren, in plaats van puur bezigheidstherapie. Dat helpt mensen een stapje verder. De teler weet dat de kwekerij op termijn vermoedelijk zal inkrimpen vanwege geplande woningbouw. Dat houdt hem niet tegen om nieuwe plannen te blijven ontwikkelen.

Tekst: Pieternel van Velden

Gerelateerd