Komkommerteler Gerben Alaerds liet ruim twee jaar geleden insectengaas installeren. Een investering waar hij nog geen moment spijt van heeft gehad: hij signaleert nauwelijks nog insecten in zijn kas en ook de problemen met het CABY-virus behoren tot het verleden. Wel blijft het komkommerbontvirus de teler parten spelen en leiden de vochtige weersomstandigheden dit jaar tot een extra hoge Mycosphaerella-druk.
Gerben Alaerds runt in het Noord-Limburgse Hegelsom een komkommerbedrijf van 7,4 ha. Hij investeerde in het voorjaar van 2022 in insectengaas; de teler liet het insectengaasfilter van SchermNed installeren in zijn kas. Hiermee hoopte hij enerzijds minder gewasbescherming te hoeven inzetten tegen grotere, vliegende insecten. Daarnaast wilde hij het Cucurbit Aphid-Borne Yellow (CABY)-virus onder de duim krijgen. “Wij hadden behoorlijk wat productiederving als gevolg van dit virus, dat via luizen de kas in kwam.”
Lagere insectendruk
Zijn de verwachtingen van Alaerds uitgekomen; heeft het gaas inderdaad het gewenste effect? “Absoluut”, zegt de teler. “Ik zie weinig tot geen wittevlieg, luizen en rupsen meer in onze kas. Hierdoor hoef ik geen bestrijding meer uit te voeren tegen rupsen. De chemische gewasbescherming tegen wittevlieg en luizen heb ik meer dan kunnen halveren. Voorheen voerde ik bijvoorbeeld twee tot drie keer per teelt een luizenbestrijding uit; nu is één keer voldoende. In de eerste teelt van dit jaar hadden we wel wat problemen met spint, maar dat is nu niet aan de orde. Hierbij speelt het weer waarschijnlijk ook een rol; dit beestje houdt niet van vochtige omstandigheden.”
Daarnaast heeft de Limburger geen problemen meer met het CABY-virus. “Zowel vorig jaar als dit jaar hebben we er geen last van. Dat is absoluut een grote winst.”
Het komkommerbontvirus speelt de teler nog wel parten. “Ik had gehoopt dat het gaas zou helpen om ook dit virus te weren, maar dit blijft helaas een probleem. Het is ook onduidelijk hoe het virus precies is binnengekomen; dit virus is echt een ongrijpbaar iets.”
Must voor iedere komkommerteler
De ondernemer verwacht de investering in het insectengaas snel te kunnen terugverdienen. “Zeker omdat ik hiermee het CABY-virus buiten de deur weet te houden. Als je een aantasting uitspaart, heb je het geld zo terug. Wanneer je de investering alleen moet terugverdienen door een besparing op het middelenverbruik, is de terugverdientijd langer. Ook omdat we al jarenlang ons best doen om zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen in te zetten.”
Alaerds is van mening dat insectengaas een must is voor iedere komkommerteler. “Zeker wanneer we het middelengebruik als sector verder willen reduceren. Ik zet hier persoonlijk niet alleen op in omdat de overheid en de maatschappij dat vragen, maar ook omdat ik het zelf belangrijk vind om minder chemisch in te grijpen. Elke chemische bestrijding kost immers geld en is nadelig voor de gewasgroei. Minder gewasbescherming voelt gewoon veel beter.”
Lastig jaar
Het vochtige weer van dit jaar stelt de komkommerteler wel voor flinke uitdagingen: de Mycosphaerella-druk is hoger dan andere jaren. “Hierdoor hebben we meer aantasting en productiederving dan normaal. Als het de hele dag regent, komt de RV al snel boven de 90 procent. Dat is ideaal voor zo’n schimmel. Wij hebben geen ontvochtigingssysteem, maar zetten soms wel wat minimumbuis in om het vocht weg te stoken. Vijf minuten later schijnt dan echter vaak weer de zon. Het gewas krijgt gewoon geen regelmaat. En dat is niet positief voor de gewasgroei. Daarbij is er minder licht, waardoor de productie wat achterloopt. Het is een lastig jaar; ik kan niet anders zeggen.”
Tekst en beeld: Ank van Lier