Op een plaats waar het zo koud is dat er zelfs in de zomer niets groeit, is een creatieve manier van groenteteelt ontsproten. In Kotzebue, het regionale centrum voor het noordwestelijke gedeelte van Alaska, worden het hele jaar door verschillende groenten geteeld met Verticaal Telen. Arctic Greens, het bedrijf achter het verticale telen in Kotzebue, oogst wekelijks basilicum, boerenkool en verschillende soorten sla in een 12 meter lange container waarin het telen plaatsvindt.
In de container waarin de groenteteelt plaatsvindt, hangen magenta led-lichten die de rol van de zon overnemen voor het groeiproces van de planten. Een ander groot verschil met de traditionele groenteteelt is dat de groenten in steenwol groeien, waarin de wortels continu van water en voedingsstoffen worden voorzien om te kunnen groeien. Een belangrijk voordeel van dit grondloze telen is dat plantziekten zich niet kunnen verspreiden via de grond. Ook zijn er geen pesticiden nodig zijn om ongedierte te bestrijden; deze houdt de container immers buiten. ‘Verticaal telen’ staat in dit geval voor de wijze waarop de planten zijn geplant; de planten staan in lagen boven elkaar opgestapeld.
Lokale groenteteelt
De nieuwe manier van groenten verbouwen is geen overbodige luxe voor de bijna 3.300 inwoners van de stad in Alaska. Het duurt vaak lang voordat geïmporteerde groenten hun weg vinden naar de plaatselijke supermarkten. Deze komen ingevlogen vanuit de meer zuidelijk gelegen gebieden die Alaska heeft, ruim 1000 kilometer verderop. Veel van de hoog geprijsde groenten zijn ook vaak niet meer op hun best wanneer ze in plaatselijke winkel te koop zijn. Het doel van Arctic Greens is om meerdere verticale teelsystemen op te zetten in Alaska, vergelijkbaar met het project in Kotzebue. Op deze manier wil de onderneming lokaal verse groenten telen en aanbieden aan de plaatselijke bewoners van de verschillende steden en dorpjes.
Uitdagingen
Voorzitter Will Anderson van Native Kikiktagruk Inupiat Corporation, het moederbedrijf van Arctic Greens, geeft aan dat er nog verbeteringen mogelijk zijn binnen het concept in Alaska. “We zijn nog lerende, we hebben geen landbouwcultuur.” Een van de belangrijkste uitdagingen is het kostenplaatje van het verticale telen. De opstartkosten van het project in Kotzebue lagen nabij de € 181.000,-. Het dorp is daarnaast erg afhankelijk van door diesel opgewekte energie. Deze dure energiebron, die onder andere de led-verlichting moet voeden, kan het maken van winst in de weg zitten.
Vers en betaalbaar
De prijs van de verticaal geteelde groenten ligt mede hierdoor op hetzelfde niveau als groenten die uit de Verenigde Staten worden geïmporteerd. De uitvoerders van het project zoeken daarom naar manieren om de energiekosten te verlagen, bijvoorbeeld door het gebruik van windenergie of zonnepanelen. “We willen een voordeel voor de gemeenschap creëren”, zegt Anderson. “We willen niet alleen versere producten opleveren, maar ook betaalbare.”
Tekst: Leo Hoekstra. Foto: Flickr.