Mardenkro is er in geslaagd een anti-reflectie technologie te ontwikkelen voor bestaande kassen: AntiReflect.

Hoe kraakhelder het glas (kasdek) ook is, een klein deel van het zonlicht komt toch niet in de kas, bij het gewas terecht. Dit komt door reflectie van licht op het glas. Voor telers van lichtminnende gewassen is dit, vooral in de winter, erg nadelig. Het kost productie en energie.

Om reflectie tegen te gaan, kan er bij nieuwbouw worden gekozen voor anti-reflectie glas. Een mooie ontwikkeling, die voor deze groep telers zeer interessant is. De productie wordt enkele procenten verhoogd door meer licht en de energieconsumptie met enkele procenten verlaagd. Maar, AR-glas is geen reële optie voor bestaande kassen vanwege de kosten. Veel telers kunnen dus geen gebruik maken van deze belangrijke ontwikkeling.

De oplossing is een after-market anti-reflectie technologie, die op bestaande glazen kassen kan worden toegepast. Metingen van Wageningen UR tonen aan dat deze technologie jaarrond een lichttoename geeft van meer dan 3% en daarmee vergelijkbaar is met het momenteel verkrijgbare AR-glas. Tevens geven de onderzoekers aan dat met deze technologie een meeropbrengst te behalen is van 3% in een tomaten- en paprikagewas en zelfs 5% in een komkommergewas. Deze AR-technologie wordt tijdens de GreenTech 2016 geïntroduceerd.

Meer informatie is te vinden op de website over deze anti-reflectie technologie.

GreenTech, stand: 10.200