BASF, de nieuwe eigenaar van Nunhems Zaden, opende donderdag 8 november officieel een nieuw veredelingscentrum in het Limburgse Nunhem. De investering in het kassencomplex van 2,5 hectare groot met 1,7 hectare aan technische faciliteiten en kantoorruimte bedroeg rond de 50 miljoen euro. Het veredelingscomplex huisvest de (pre-)veredelingsprogramma’s voor hogedraad-, lange, korte en snackkomkommers en augurken.

De nieuwe veredelingsfaciliteit beschikt over de nieuwste technologieën om het veredelingsproces zo veel mogelijk te optimaliseren. Hierdoor kan BASF de benodigde tijd voor de ontwikkeling van zaadsoorten met 25% verminderen.

Optimalisatie veredelingsactiviteiten

Om de benodigde tijd voor de veredeling van komkommers en augurken zoveel mogelijk te verminderen, optimaliseerde BASF onder meer de protocollen voor planthygiëne en de werking van de hygiënesluizen. Diffuse beglazing in het kassencomplex zorgt daarnaast voor optimaal gebruik van daglicht. Het gebruik van hogedrukbevochtiging zorgt samen met het feit dat de kassen extra hoog zijn voor een beter plantklimaat en energiebesparing. In combinatie met merkertechnologie en ‘indoor farming’-technieken, kan het nieuwe veredelingscentrum de veredelingstijd tot wel een kwart terugbrengen.

Kleinere ecologische voetafdruk

Het veredelingscentrum bevat daarnaast ook diverse installaties en technieken om zo milieuvriendelijk mogelijk te functioneren. Technologieën voor energiebesparing en transparante schermen binnenin de kas creëren een gelijkmatig klimaat en verminderen het gasverbruik met tot wel 48 procent. Herhaaldelijke recycling, desinfectie en reiniging van het teeltwater zorgt voor een vermindering van residu van gewasbeschermingsmiddelen in het afvalwater van 99,5 procent. Dit is belangrijk meer dan de huidige Nederlandse wettelijke eis van 95 procent.

Creator Campus

De nieuwe vestiging van BASF in Nunhem is de eerste in een reeks mondiale ‘Centers of Excellence’ waar het concept Creator Campus wordt gerealiseerd. “Onze ambitie is om een open platform te bieden voor het ontwikkelen van rassen en innovatie, samen met partners uit de groenteketen en R&D-partners”, geeft Head of BASF Vegetable Seeds Joachim Schneider aan. “Het stelt ons in staat ideeën te ontwikkelen en samen succesvolle groente-oplossingen te realiseren.”

Innovatieve rassen

De programma’s voor fenotypering in het nieuwe veredelingscentrum moeten leiden tot innovatieve nieuwe rassen voor kas- en vollegrondtelers. “Onze innovatiekracht gecombineerd met een diepgaand inzicht in de vraag van klanten is de stuwende kracht achter onze activiteiten bij BASF, aldus Andreas Sewing, Head of R&D, BASF Vegetable Seeds. “We richten ons op het ontwikkelen van groenterassen die waarde creëren en de verwachtingen van de consument van morgen overtreffen.”

Bron: BASF.

Gerelateerd