Hotraco Horti heeft op de beurs HortiContact in Gorinchem de nieuwe Orion-GC klimaatcomputer geïntroduceerd. Met de Orion-GC richt het bedrijf uit Horst zich in belangrijke mate op kleine en middelgrote teelten in het lage en middensegment. Het zijn vooral de eenvoud, de robuustheid en het bedieningsgemak, onder meer via een app, die veel telers zullen aanspreken.

De Orion-GC is bedoeld als uiterst veelzijdige, functionele en makkelijk bedienbare computer voor het regelen van het klimaat en de irrigatie in maximaal 8 afdelingen in een tuinbouwkas. Later dit jaar komt daar nog de functie voor het regelen en bedienen van substraat bij. Op dat moment biedt de computer een compleet pakket voor veel telers met relatief kleine oppervlakken of specifieke teelten.

Veel animo in buitenland

“Deze nieuwe computer is pas net beschikbaar en hij gaat nu al de hele wereld over. In Scandinavië, Letland, Roemenië en Groot-Brittannië doet hij het erg goed, maar bijvoorbeeld ook in Zuid-Korea. De mensen daar zijn erg technologie-gedreven en herkennen in deze computer vooral een eenvoudig en tegelijk zeer robuust apparaat. De technologie en de onderdelen zijn namelijk al jarenlang beproefd, ook in onze Agri-tak, die in de veeteelt actief is. Er zitten dezelfde onderdelen in, en die zijn uitermate intensief getest”, aldus Jan Christiaens van Hotraco Horti.

Uitgebreide mogelijkheden

Met de Orion-GC heeft de teler de keuze om 1, 2 of 3 kranen tegelijk te bedienen vanuit de hoofdkraan of een pomp. Binnen elke afdeling kan hij 24 kranen sturen en buiten de afdeling nog eens 24. De Orion-GC heeft 4 klokprogramma’s, 4 externe starts, een literteller en een druksensor. Wat klimaat betreft kan de Orion-GC maximaal 8 afdelingen regelen met de mogelijkheid om een keuze te maken uit het sturen van de luchting (wind- en luwzijde), de scherming (schaduw- en energiescherm), verwarming (2 heaters of 3 mengkleppen), recirculatie ventilatie, bevochtigen en belichting. Het kasklimaat kan op basis van de gemeten ruimtetemperatuur, relatieve vochtigheid, CO2, watertemperatuur en meteogegevens worden aangestuurd.

Via CAN-bus uitbouwen

De Orion-GC regelt op basis van de door de tuinder gekozen sensoren en instellingen. Verder beschikt de computer over schakelklokken. Zodra een bedrijf groeit of als een teler meerdere afdelingen wil regelen, kan hij het systeem via de CAN-bus uitbreiden met enkele CAN-IO-units. Men kan zowel een analoog als digitaal weerstation op de Orion-GC aansluiten.

Bediening met heldere symbolen

De bediening is opgebouwd met duidelijke symbolen waardoor een tuinder in één oogopslag ziet waarmee hij mee bezig is. Hierbij is het mogelijk om bij belangrijke instellingen gebruik te maken van curven. Externe bediening, zoals uitlezen en loggen van gegevens, is mogelijk via PC of met de speciale Hotraco Horti App via een smartphone of tablet.

Bron/foto: Hotraco Horti.

Gerelateerd