Bij Het Nieuwe Telen (HNT) hebben we het continu over balansen: waterbalans, vruchtbalans, energiebalans en noem maar op. In de paprikateelt zijn we voortdurend bezig met de input van licht, met als doel de plant in balans te houden. Wat zou het toch heerlijk zijn om af en toe een week lang eens flink het licht erop te zetten. Om net even de zetting eraan te houden, of om net even eerder op de markt te zijn dan je collega. Echter bij een noodzakelijke kosten-baten analyse lijkt belichting het toch te verliezen.

In de afzet zijn we onophoudelijk op zoek naar regelmaat voor onze klanten. We willen ze tenslotte iedere dag voorzien van hetzelfde aantal trailers paprika van uniforme kwaliteit om de schappen van hun supermarkten vol te houden. Wat zou het toch mooi zijn om af en toe even meer vruchtgewicht te houden. Om die verpakking goed in te vullen, of om net dat laatste aantal vruchten eraf te kunnen plukken met behulp van een beetje licht. In de winter is de prijs van vruchtgroenten hoog, maar daar kun je geen belichting voor ophangen.

In de winter zijn we tevens op zoek naar het op de juiste manier invullen van de arbeidsinzet van het personeel. Realiteit van nu is dat we de uitzendkrachten moeten motiveren om ook daadwerkelijk weer terug te komen na de winterdip. Jaarlijkse uitdaging is om tijdelijke medewerkers weer fris en op het juiste moment terug op het bedrijf te krijgen en met dezelfde mentaliteit door te laten gaan als waarmee we die drie maanden eerder waren geëindigd. Maar je kunt er niet voor gaan belichten.

Binnen de warmterotondes willen we allemaal maximaal warmte in de donkere maanden. Iedereen heeft in de zomer warmte zat en in de winter te weinig. Een afvalcentrale gaat in de toekomst niet zijn afval opsparen om dit in de winter te verbranden en beschikbaar te stellen aan de tuinbouw. Maar ja, het hele jaar eenzelfde warmtevraag met een toevoeging van licht van boven (belichting) in de donkere periodes is nog ver weg.

Eh, waarom zoeken we eigenlijk niet nog meer naar de mogelijkheden en maken we de stap naar belichten? Niet alleen in paprika, maar ook bij andere vruchtgroenten én in de sierteelt.

Maikel van den Berg
Paprikateler in Bleiswijk

Gerelateerd