We zijn dikwijls geneigd om snel onze mening klaar te hebben over een bepaald onderwerp. Vaak té snel. Eerlijk is eerlijk: ik betrap me daar zelf ook op. Bijvoorbeeld als het gaat om insectengaas. Lange tijd was vrijwel iedereen ervan overtuigd dat dit gaas geen stevige voet aan de grond zou krijgen in de komkommerteelt. De kastemperatuur zou hierdoor namelijk te hoog oplopen in de zomermaanden. Ik deelde die mening: insectengaas, dat zou nóóit de standaard worden in komkommer.

Inmiddels sta ik er anders in en moet ik toegeven dat ik het mis had. Ingegeven door de toenemende virusdruk en het schralere middelenpakket investeren de laatste jaren steeds meer komkommertelers in insectengaas. Ook onze komkommerlocatie in Helmond is inmiddels voorzien van gaas. Vorig jaar draaiden we hier voor het eerst een heel teeltseizoen mee. En de winst is gigantisch. Zo is de virusdruk fors verlaagd, doordat er geen luizen en vogels meer binnenkomen, die virussen kunnen overbrengen. Vorig jaar hadden we slechts een paar kleine aantastingen van het komkommerbontvirus. Met het CABY-virus hadden we helemaal niets meer te stellen, terwijl beide virussen voorheen tot veel schade leidden. Ook houdt het gaas luizen en rupsen goed tegen en hoeven we hier nauwelijks nog tegen te spuiten. We besparen dus fors op chemie.

Het meest verrassend is eigenlijk dat datgene waar ik het meest bang voor was − een temperatuurstijging in de kas − niet aan de orde is. In die zin heeft het gaas me positief verrast: het wordt in de zomermaanden nauwelijks warmer in de kas. Dat is een groot pluspunt. Eigenlijk zitten er geen nadelen aan het insectengaas, behalve de investering en het feit dat je je luchtingsstrategie moet aanpassen. Inmiddels ben ik er dan ook zeker van dat insectengaas wél de standaard gaat worden. In komkommer én in de rest van de glastuinbouw.

De belangrijkste les die ik hier voor mezelf uit trek, is dat je niet te snel moet oordelen. Probéér eerst iets of doe verder onderzoek, voordat je je mening geeft. En dat geldt niet alleen voor insectengaas, maar voor heel veel dingen in het leven.

Peter van Ninhuys, teeltmanager Van Gog Kwekerijen Helmond