De meest gestelde vraag in deze periode gaat altijd over hoe het seizoen loopt; een logische vraag uiteraard. Voor pot- en perkplantenbedrijven zoals dat van ons heeft het voorjaar de meeste impact op de organisatie, de omzet en het rendement. Zelden is er een louter positief of negatief antwoord te geven. Het is vaak een combinatie van factoren die het succes bepaalt en ook wat er nog aan zit te komen.

De onzekere factor van het weer kan niemand beïnvloeden en is daarom een veel gehoord excuus om onzekerheid aan te geven. Het is van belang om de eigen zaken, waar men wel invloed op heeft, goed voor elkaar te hebben. Daar zijn wij iedere dag mee bezig. De complexiteit blijft toenemen en daar spelen we onder andere op in door de organisatie en de klanten beter op één lijn te brengen. Belangrijk onderdeel daarin is onze ‘Baas Trials’ die direct na de Flower Trials weer van start gaat en waar we samen met veel van onze klanten hun rendement proberen te vergroten.

‘Het weer’ heeft, ondanks de goede voorbereidingen, toch zijn stempel gedrukt op dit seizoen. De redelijke maand februari en goede maand maart zijn gevolgd door een hele matige april met nog nachtvorst tot half mei. Vooral deze koude nachten drukten de stemming in de markt en zorgden dat praktisch alle seizoenstelers iets achterliepen. Onze klanten fluctueren iets minder met daghandel, maar toch liepen we na week 17 iets achter. Met de koude laatste weken van april van 2016 nog vers in het geheugen, hebben veel consumenten ook dit jaar gewacht tot ‘ijsheiligen’ met de aankoop van hun tuinplanten.

Dit heeft gelukkig ruimte gegeven aan goede prijzen vanaf half mei en ik verwacht dat die tot laat in het seizoen aanhouden. Mensen willen toch de zomer door met mooie bloeiende blijmakers, zoals wij ze noemen. Ik denk dat tachtig procent van de mensen altijd wel hun tuin en terras wil opfleuren, maar dat het weer bepaalt wanneer ze dat precies gaan doen. Daarom zie ik het weer niet altijd als spelbreker, maar meer als variabele voor wanneer het precies druk gaat worden. Belangrijk is om de kwaliteit goed te houden en te zorgen voor voldoende beschikbaarheid op dat moment. De juiste keuzes maken om dat voor elkaar te krijgen is van veel meer invloed dan het weer.

Dieter Baas
Potplantenteler in Ens

Foto: VidiPhoto.

Gerelateerd