‘Nederland heeft de ambitie dat in 2030 van het landbouwoppervlak 15% voor biologische landbouw gebruikt wordt’, schrijft minister Adema in zijn Biologisch Actieplan, dat hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Nu weet ik niet zeker of dat dit voornemen ook voor de glastuinbouw geldt, maar dat maakt eigenlijk niet uit. Ik maak me gewoon zorgen wat dit teweeg brengt.

Wie mij een beetje kent weet dat ik oprecht interesse heb in de teelt van biologische paprika’s. Maar tot dusver kan ik zo’n teeltwijze niet rond rekenen. Sterker nog: ik hoor dat biologische telers in deze energiecrisis grote moeite hebben om hun energieverbruik omlaag te krijgen, vanwege de kans op ziektes, terwijl dit in de reguliere teelt wel gebeurt.

De inflatie daalt, maar het CBS zag de prijzen van voedingsmiddelen afgelopen maand opnieuw oplopen. Groenten en fruit zijn gewoon duur, zo niet te duur voor mensen. Zodra het percentage biologisch verder stijgt, zal de verkoopprijs nog verder omhooggaan. Het gevolg is dat mensen nog vaker dan nu kiezen voor een minder gezond, goedkoop alternatief. Als je dan leest welke negatieve invloed goedkoop, bewerkt voedsel heeft op de gezondheid, dan hou ik mijn hart vast. Hamburgers, suikers, ze dragen bij aan obesitas. Er is voldoende onderzoek gedaan en er zijn veel documentaires gemaakt waaruit blijkt dat gezond eten een gezonde mindset teweegbrengt.

Dus als we met z’n allen biologisch gaan telen, dan wordt de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter. Dat gaat de Europese bevolking echt niet helpen. Wat wel helpt is mensen vertrouwen geven in de verse producten die nu in het schap liggen en heus niet altijd even duur zijn als je met de seizoenen mee eet.

Aansturen op meer biologisch geeft het effect dat mensen niet-biologische groenten verdacht vinden. Je creëert angst. En het is gewoon niet waar. Je kunt vele malen beter een gewone komkommer of paprika eten dan patat en frikandel. Het minimale beetje correctiemiddelen dat wij gebruiken is veel minder schadelijk dan alle E-nummers in bewerkte producten. We moeten dat beter vertellen, maar leg alsjeblieft uit hoe.

Maikel van den Berg, zaad- en paprikateler in Bleiswijk