Mijn kinderen zijn nog erg klein en dus is het thema bedrijfsoverdracht bij mij – gelukkig – nog ver weg. Tegenwoordig lees ik steeds vaker dat op deze manier denken eigenlijk niet meer van deze tijd is; bedrijfsoverdracht van vader op zoon of dochter mag niet langer vanzelfsprekend zijn. Op zich is dat denk ik ook wel zo. Met het groter groeien van de bedrijven worden er andere kwaliteiten gevraagd, vaardigheden die niet bij iedereen passen en dus moet je dit ook zeker niet als vanzelfsprekend beschouwen.

Als ik kijk hoe ik zelf ben gestart; mijn ouders hebben mij nooit gepusht om tuinder te worden. Ik viel ook zeker niet in een gespreid bedje, aangezien oudere broers het teeltbedrijf al hadden overgenomen. Wat ik van kleins af aan heb meegekregen, is dat er thuis altijd positief over de kwekerij werd gesproken. Ik denk dat daar wellicht het enthousiasme voor het telen is begonnen. Vervolgens was ik als kleine jongen niet meer uit de kas te slaan.

Ik moet toegeven dat ik het zelf ook wel erg leuk vind dat onze oudste zoon helemaal dol is op het meegaan naar de kas. Zodra ik me thuis vertoon is het ‘pap mag ik mee naar de kas’ en wordt het niet in dank afgenomen als het antwoord luidt: ‘nee vandaag niet’. Toen hij pas meeging en er een gesprek met een vertegenwoordiger aan de vergadertafel plaats vond, wilde hij er graag bij zitten. Maar na een kwartiertje werd het wel erg stil en lag de kleine directeur te slapen.

Ik probeer net als mijn ouders vroeger positief over mijn vak te praten en de kinderen op die manier iets van de passie voor het bedrijf en de bloemen mee te geven. Hopelijk blijft het enthousiasme voor de kas aanwezig en kunnen ze spelenderwijs de mooie en soms minder mooie dingen van het vak meekrijgen. Op die manier kunnen ze later – als ze de capaciteiten blijken te hebben – een weloverwogen besluit nemen of ze interesse hebben in bedrijfsoverdracht van vader op zoon of niet.

Marius Mans.
Gerberateler in Brakel.

Gerelateerd