Ook de tweede teelt chrysanten in het proefvak met verticale ventilatoren heeft een betere bladkwaliteit opgeleverd dan in de rest van de kas, bevestigt bedrijfsleider Erik Floris van Dekker Chrysanten. Het bedrijf overweegt nu om in de rest van de 22.000 m2 grote afdeling een zelfde systeem te installeren. Naast het standaard ras Euro heeft het bedrijf ook zes rassen getest die onder minder gunstige klimaatomstandigheden een mindere bladkwaliteit hebben.

Nu blijkt dat de bladkwaliteit is verbeterd ten opzichte van de controle. “Het kan nog iets beter, maar we zijn optimistisch over dit eerste resultaat”, aldus Floris.
De proef met verticale ventilatoren is besproken in de maart editie van Onder Glas. Het is de bedoeling om met deze ventilatoren een stabiel en luchtig klimaat in de kas te krijgen, met de focus op energiebesparing. Floris vindt dat Het Nieuwe Telen naast energiebesparing ook de weg opent naar het telen van een beter en zwaarder product.
De energiebesparing is op dit moment nog niet optimaal, omdat het energiedoek op hetzelfde dradenbed is geïnstalleerd als het verduisteringsfolie. Het bedrijf is daarom van plan om een tweede dradenbed aan te leggen.

Pieternel van Velden