Tot voor kort kostte bladluisbestrijding Christiaan Bot, teeltmanager bij Arend Roses in Maasland, veel hoofdbrekens. Hoewel hij vertrouwd is met biologische methoden, werd bladluis nog chemisch bestreden. De werkzaamheid van de chemische middelen ging echter snel achteruit. Christiaan schakelde over op de galmug Aphidoletes, met succes.

“Tot twee jaar geleden spoten we gemiddeld elke twee weken tegen bladluizen, maar met de tijd leken de bladluizen steeds sneller terug te komen. Van de chemicaliën die momenteel zijn toegestaan, is er geen enkel middel dat nog goed werkt”, zegt Christiaan. “Ik heb in het verleden wel geprobeerd om bladluizen biologisch te bestrijden, door van tijd tot tijd sluipwespen (Aphidius) uit te zetten. Dit werkte goed, maar het probleem bij rozen is dat de mummies bij de oogst zichtbaar waren op de stelen. Ook al zijn deze mummies geheel natuurlijk, toch wordt dit gezien als een kwaliteitsprobleem.”

Predator

Marcel Verbeek, adviseur bij Biobest Nederland, stelde aan Christiaan voor om een proef te doen met de galmug Aphidoletes. Deze galmug is een echte predator en laat geen mummies achter op de stelen. De proef slaagde. Marcel Verbeek: “De kunst is niet alleen om de juiste natuurlijke vijand te gebruiken. Het is minstens zo belangrijk om de juiste omstandigheden te creëren voor deze vijand. In het geval van Aphidoletes is een geschikte omgeving om te paren cruciaal.”
Christiaan bereikte dit met emmers met vochtig kokossubstraat, bedekt met oude kranten. Hiermee worden de natuurlijke omstandigheden nagebootst die nodig zijn om de volwassen muggen te laten paren. Van daaruit trekken ze de kas in op zoek naar bladluishaarden.

Systeemaanpak

Aphidoletes staat bekend om zijn uitstekende zoekgedrag. Met slechts 20 emmers bereikte Christiaan een uitstekende bladluisbestrijding op 4 hectare rozen. Dat is slechts 0,2 individuen per vierkante meter, wat niet veel lijkt. Toch was het genoeg om een goed resultaat te bereiken.
Met Aphidoletes tegen bladluizen voegt Arend Roses een nieuwe, zeer effectieve bestrijder toe aan zijn biologische bestrijding. Christiaan: “We hadden al goede biologische bestrijding bereikt van wittevlieg, spintmijt en trips, maar een goede natuurlijke oplossing voor bladluis ontbrak tot nu toe. We hebben nu echt de ontbrekende schakel gevonden voor een totale biologische systeemaanpak.”

Bron/foto’s: Biobest.

Gerelateerd