We hebben er al bijna een jaar opzitten met onze phalaenopsis jongplant-locatie in Brazilië. Telers kochten tot nu cups van laboratoriums, omdat er geen stek met grond mocht worden geïmporteerd. Dus kweekten ze zelf hun jonge lab-plantjes op. Meerdere telers wilden hiervan af, want het blijkt een vak apart. Daarom besloten wij als Sion te proberen om dat voor onze klanten te doen op een speciaal daarvoor ingerichte locatie.
Binnen een jaar zijn er al grote veranderingen geweest. Brazilië belandde in een crisis en het is inmiddels toegestaan om lijmpluggen met stek vanuit Nederland te importeren. De crisis heeft iedereen behoorlijk voorzichtig gemaakt met investeren en de kosten van energie en import rijzen de pan uit. De tuinbouw lijkt er nog redelijk doorheen te rollen. De mensen kopen gelukkig nog wel een bloemetje of plantje. Goede kwaliteit wordt nog zeer goed betaald, slechte kwaliteit gaat helemaal onderuit. Telers geloven dat mininmaal 40 % van de bevolking geld heeft voor bloemen of planten. Die groep is qua logistiek echter nog onvoldoende te bereiken. Dat kost nog de nodige tijd en geld.
Aan de forse groei van onze bestellingen merken we dat telers steeds meer de Nederlandse soorten, planning en kwaliteit waarderen in plaats van de goedkopere soorten, meestal uit Aziatische landen.
Dat het nu ook mogelijk is om pluggen met stek te importeren zet meer druk op onze prestaties om het lokaal beter te doen. Tot de Braziliaanse zomer viel het niet tegen. Maar als je dan een zomer krijgt met temperaturen tot soms 40ºC, langdurige regenval met een luchtvochtigheid vaak boven de 90%, dan wordt het andere koek. Dan blijkt dat veel telers grote moeite hebben hun teelt hier goed doorheen te loodsen. Bezuinigen op de dure energie is ook vragen om problemen.
Ondanks dat wij daar niet op bezuinigen en een mooie hoge kas hebben, moeten wij ook nog een paar extra teeltvoorzieningen treffen (met name koeling). Maar ook een paar Braziliaanse klimaatlessen zullen nodig zijn om helemaal foutloos door zo’n hete zomer te rollen. Uiteraard zijn we wel blij dat we nu eventuele tekorten aan stek kunnen aanvullen vanuit Nederland. Want als alles heel makkelijk was, dan zou iedereen het toch zelf blijven doen?
Eric Moor, phalaenopsisveredelaar