En dan bedoel ik niet het voedselbos en alle bedreigingen ervan voor vaderlands tuinbouw, maar gewoon citroenen en limoenen. Terecht was trouwens een reactie dat we wel eens wat leuke nieuwe dingen zouden kunnen ontdekken in en leren van het voedselbos. Laten we wel wezen, we hebben ook ongelofelijk veel geleerd van en te danken aan de biologische aanpak. Dus hoe meer nieuwe productiesystemen, des te meer we gaan leren voor de toekomst.

Toen ik net aan de HAS begon te doceren (1981), hadden ze me in Wageningen al gewezen op de noodzaak tot gewasinnovaties, nieuwe gewassen. De markt van tomaten en komkommers was best vol, ook toen. Het was echt een verademing om te zien dat een net geïntroduceerde paprika, niet alleen heel simpel de toenmalige import ging vervangen met een veel betere kwaliteit, maar zelfs doorgroeide tot een van de belangrijkste glasgroenteproducten. Als ik het goed onthouden heb, waren er jaren met een omzet van 100 gulden per m2 per jaar (toen een magische grens), nou ja, af en toe dan. En de boodschap dat de markt zou verzadigen, die ik meenam vanuit de Wageningse collegezaal, heeft wel even op zich laten wachten. Die boodschap kwam uit de tijd dat het areaal elk jaar verdubbelde en ineens meer dan 100 ha bedroeg. Dat verdubbelen ging nog wel even door en de groei was er daarna ook niet meteen uit.

Dat hebben we goed gedaan, een schouderklop is nooit weg, maar kritisch beschouwd hebben we net als de landbouw een groot probleem. We moeten echt op zoek naar een 4de gewas. Gezocht hebben we natuurlijk wel, gevonden trouwens ook. Denk maar aan de aubergine, de courgette en, toen werd het stil. We hebben alles al geprobeerd, bijna alles kan in een kas geteeld worden, maar een rendabele businesscase hebben we niet meer gevonden. Alle tropische groenten, hoe leuk ook, zijn het niet geworden. De legale geur-, kleur- en smaakstoffen zijn het (nog) niet. Vanille klinkt goed als de wereldmarktprijs piekt omdat er bijvoorbeeld een Magnum ijsje en vanille coke tegelijk wordt geïntroduceerd of als er in de tropen een storm door een productiegebied raast, maar of in Nederland telen rendabel is/wordt, blijft maar de vraag.

Nair is een Canadese vriend, een bijzondere man met een bijzondere plantenhobby. Daar kunnen we misschien ook nog wel wat van leren. Hij produceert veel van zijn eigen groenten en fruit in een Canadese vensterbank, ook in de winter. In maart was hij in Nederland voor de introductie van zijn nieuwste citroen en limoen (‘First Canadian’ lemon and ‘First Canadian Golden’ lime ). Uiteraard gaan we kijken of je deze vruchten in Nederland kunt produceren in een kas of klimaatcel, en of het ook echt in de vensterbank kan.

O ja, ik heb de vruchten persoonlijk geproefd, da’s zuur, echt zuur. Waarschijnlijk boordevol gezonde vitaminen die ons de winter door kunnen helpen voor de CO2-positieve tuinbouwtijden die eraan schijnen te komen, het overleven vanuit het voedselbos en de participatie in de lokale boerderij.

Jasper den Besten, lector Nieuwe Teeltsystemen HAS Hogeschool, beeld: Wilma Slegers